Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Top Blogi Przepisy Na - katalog Kulinarny
Blog > Komentarze do wpisu

Słonecznikowiec

 

Witam ponownie ;) Dzisiaj zaprezentuję ciasto Słonecznikowiec - czyli kakaowy biszkopt przekładany prze-pysz-ną masą kajmakową z uprażonym w słodkim mleku słonecznikiem. Do tego jeszcze miękka polewa kakaowa... Ciasto piekłam jakiś czas temu na "dzień ciast" i rozeszło się w dwadzieścia minut :) Niebo w gębie! Przepis pochodzi od koleżanki mojej Mamy.

 

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukry i żółtka roztrzepane w zimnej wodzie. Wlać do piany, cały czas ubijając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko dodać do piany i dokładnie wymieszać. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przekroić na pół.

 

Składniki na masę:

  • mleko w puszce słodzone, gotowane 2,5 h lub gotowa masa krówkowa
  • 200 g łuskanego, niesolonego słonecznika
  • 200 + 50 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mleka
  • 50 ml rumu
  • dwie gotowe polewy kakaowe, niezastygające (może być również roztopiona czekolada, ale w tym wypadku polecam polewę)
  • słodka, mocna herbata z 2 łyżkami spirytusu do nasączenia

50 g masła, słonecznik, mleko i cukier gotować, mieszając do zagotowania. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć zagotowany słonecznik i piec w 180 stopniach na złoto. Po wyjęciu pokruszyć.

Kostkę masła ucierać z masą kajmakową, spirytusem oraz pokruszonym, uprażonym słonecznikiem, zostawiając trochę do posypania ciasta. Gotowy biszkopt nasączyć ponczem, a następnie przełożyć masą. Na wierzch polać przygotowaną wcześniej polewę lub czekoladę i posypać resztą uprażonego słonecznika. Schłodzić lekko w lodówce. Pyszności!

 

Smacznego!

 

 

czwartek, 17 listopada 2011, nashelly

Komentarze
2011/11/17 22:11:32
Masa słonecznikowa musi być przepyszna. Składniki są rewelacyjne!
-
2011/11/18 22:36:08
Oj tak, masa jest przepyszna! Gorąco polecam do wypróbowania :)