Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Słodki puchar kremowo-pralinkowy

 

Dzisiaj – niedziela… Wiele osób mówi, że dzień ten kojarzy im się z wielkim garem rosołu. U mnie nie było tak nigdy. Niedziela to dzień pysznego, rodzinnego obiadu, złożonego z ziemniaczków, mięsa w jakiejś wymyślnej postaci i jarzyny – nie ma miejsca na wodniste zupy, makarony czy fast foody. Moja mama zawsze tego dnia robiła coś „specjalnego”, a gotować umie bardzo dobrze ;). Poniedziałek to zazwyczaj „dzień resztek” z niedzielnego obiadu, a sobota – dzień mrożonek i fast foodów (który, oczywiście, uwielbiałyśmy z siostrą jako młodsze dzieci ;)).

Tradycje z dzieciństwa, tak mi się przypomniało… Dlatego może, że dzisiaj znowu nic nie gotowałam – w niedzielę kuchnia wciąż tradycyjnie należy do mamy ;). A na obiad były piersi z kurczaka panierowane w bułce tartej i płatkach migdałowych, do tego ziemniaczki pieczone z kminkiem i oliwą oraz marchew w beszamelu – pyyycha. Nie upiekłam też żadnego ciasta, ale zrobię to we wtorek, jutro natomiast zajmę się obiadem. Nie zdradzę jeszcze, co to będzie, ale przepis na pewno pojawi się na blogu ;).

A tymczasem prezentuję deser troszkę archiwalny, który wykonałam dość niedawno na przyjście przyjaciółki. Nie miałam dużo czasu, a chciałam zrobić coś eleganckiego, kremowego i nieprzyzwoicie słodkiego ;). Postanowiłam więc całkowicie zdać się na swoją wenę oraz wyobraźnię i oto, co powstało: słodkie puchary rozkoszy, złożone z kilku warstw kremów, ciasteczek i posypek. Muszę powiedzieć – deser był wręcz nieziemski, a pod koniec nawet ja miałam dosyć ;). Najlepsza zaś wyszła warstwa najpokaźniejsza, a mianowicie - karmelizowane orzeszki z czekoladą na wierzchu. Mmm! Ale nie ma co więcej się rozpisywać – lepiej od razu przedstawić deser. Zapraszam!

 

Składniki na 2 porcje

Warstwa ciasteczkowa:

  • 3 ciastka kruche zbożowe
  • 1-2 łyżeczki likieru czekoladowego

Ciastka zmielić w blenderze, dodać likier. Wszystko dobrze połączyć.

Warstwa wiśniowa:

  • 3 pełne łyżeczki konfitury wiśniowej (z wiśniami)

Krem czekoladowo-kawowy:

  • 1 bardzo czubata łyżka kremu Mocca (z Lidla) lub 1 łyżka Nutelli zmieszanej z 1/2 łyżeczki kawy sypanej
  • 80 ml śmietanki kremówki

Śmietankę ubić, zmiksować z Nutellą na gładki krem.

Krem mleczny:

  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki zmiksować, aby nie było grudek.

Posypka pralinkowo-bakaliowa:

  • 7 orzechów laskowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 łyżeczki groszków czekoladowych
  • 1 łyżeczka żurawiny suszonej

Orzechy laskowe rozdrobnić w blenderze. Z masła i cukru zrobić karmel, dodać orzechy i połączyć z karmelem. Następnie jeszcze raz zmiksować w blenderze. Wymieszać z groszkami czekoladowymi i żurawiną.

Przygotowanie deseru:

W dwóch pucharkach układać kolejno:

połowa masy ciasteczkowej – konfitura – krem czekoladowo-kawowy – reszta masy ciasteczkowej – krem mleczny – posypka pralinkowo-bakaliowa. Voila!

 

Smacznego *__*

 

niedziela, 15 stycznia 2012, nashelly
Komentarze
2012/01/15 21:11:59
Znowu pyszności u Ciebie :)