Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla meksykańska

 

A dziś na obiad... tortilla meksykańska! Przepis na to danie znalazłam na cudownej Feerii smaków i gdy tylko go ujrzałam, wiedziałam, że muszę coś w tym stylu zrobić. Tortilla wyszła przepyszna, zawierająca wszystko, co w kuchni Meksyku esencjonalne.

A więc: mielone mięso, papryka, czerwona fasola, kukurydza, sos pomidorowy, a także mocno wyczuwalne chilli i przyprawy meksykańskie, wszystko podane w mięciutkiej tortilli i polane dodatkowo sosem jogurtowym... Niebo w gębie. Takie dania lubię - cudnie mocno doprawione, wyraziste. Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z Feerii. Polecam!

 

Składniki na 3 porcje

Sos jogurtowy:

  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 szczypty soli
  • pieprz
  • 1/2-1 łyżeczka cukru

Pietruszkę zmielić w blenderze, dodać jogurt i zmiażdżony czosnek. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku - sos nie ma być słony, a wręcz słodkawy. Dobrze wymieszać i odstawić do lodówki.

Farsz do tortilli:

  • 300 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka, niezbyt duża
  • 100 g czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 300 ml wrzątku
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa do dań meksykańskich - ja użyłam "Kucharka" meksykańskiego - ok. 3 łyżeczki
  • pieprz
  • 3 tortille pszenne
  • sałata do podania

Cebulę i chilli drobno posiekać. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią cebulę z chilli i smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić zmiażdżony czosnek oraz mięso mielone. Smażyć do zrumienienia się mięsa.

We wrzątku rozpuścić paprykę słodką, 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej, cukier, pieprz do smaku. Mieszaniną zalać mięso i dusić przez ok. 20 minut pod przykryciem na niewielkim gazie.

Paprykę pokroić, wrzucić do mięsa i dusić przez kolejne 10 minut. W razie, gdyby płyn odparował, polewać mięso wodą. Następnie dodać fasolę i kukurydzę, cały czas trzymając na gazie. Dołożyć koncentrat pomidorowy i wszystko dobrze wymieszać na patelni. Dolać troszkę wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Doprawić 1/2-1 łyżeczką przyprawy meksykańskiej. Sprawdzić, czy mięso jest miękkie, a sos ciepły, jeśli tak - wyłączyć palnik.

W międzyczasie podgrzać gotowe tortille na suchej patelni - dosłownie po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Na talerzach rozłożyć po liściu sałaty, tortille nadziać sosem, zwinąć i położyć na sałacie. Polać sosem jogurtowym.

 

Pyszności. Smacznego!

 

piątek, 20 stycznia 2012, nashelly

Komentarze
2012/01/20 20:33:10
Dobrze, że Mój Facet tego nie widzi :P bo zaraz by mi kazał je robić :P
-
Gość: Kaja, unregister131193223077.c193.msk.pl
2015/02/23 22:28:13
A może tak samemu zrobić tortillę i dopiero przejść do farszu i sosu. Cała filozofia opiera się na placku a nie na tym czym go napchasz... Kupić tortillę w dyskoncie i nafaszerować ją kukurydzą, fasolą i czosnkiem każdy potrafi.
-
2015/02/23 22:43:56
@Kaja - jeśli o tym nie wiesz, a chyba nie wiesz, to tortilla składa się z MĄKI i WODY, więc nie ma tu żadnej "filozofii", dobra tortilla ze sklepu sprawdza się całkowicie. A owa "filozofia" opiera się właśnie na nadzieniu tortilli, cóż, mąka i woda raczej nie są największym rarytasem, to tylko tło, i tyle.
Gotowanie to umiejętność łączenia odpowiednich smaków i odpowiedniego przygotowywania, a skoro Twoim zdaniem przygotowanie potrawy to nafaszerowanie placka przypadkowymi produktami, to zapewne Ty tego zwyczajnie nie potrafisz. Polecam dalej karmić się swoim "hejtem" :)
-
Gość: czerek, 037008250040.olsztyn.vectranet.pl
2015/07/08 16:47:43
@Kaja Ty chyba w ogole nie wiesz o czym piszesz, cała filozofia opiera sie na placku ? No tak, ten jedyny i wyjątkowy smak mąki i wody, masz rację! Nie rozumiem zupełnie dlaczego tak naskakujesz na autora...
Co do reszty to przepis wygląda super, dzisiaj wypróbuję ! :) Pozdrawiam.