Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Babka cytrynowa

 

... która zawsze się udaje :) Z niezawodnego przepisu mojej Babci, o do¶ć zaskakuj±cej recepturze - bo zamiast soku z cytryny zawiera cytrynowy kisiel. Dzięki temu jest niezwykle aromatyczna, ma bardzo przyjemn± strukturę, a polana cytrynowym lukrem rozpływa się w ustach. Smak Wielkanocy! Szczerze polecam - je¶li kto¶ jeszcze nie upiekł swojej babki - do dzieła!

A że nie wiem, czy w ferworze przygotowań i, co ważniejsze, w¶ród czasu spędzonego z Rodzin±, zdołam jeszcze opublikować jaki¶ wpis - życzę wszystkim Wesołego Alleluja! :)

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka m±ki pszennej
  • 2 kisiele cytrynowe bez cukru + m±ka ziemniaczana
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Jajka ubić ze szklank± cukru, następnie dodać m±kę pszenn± wymieszan± z proszkiem do pieczenia. Kisiele wsypać do szklanki i dopełnić szklankę m±k± ziemniaczan± - dodać do masy jajecznej. Masło rozpu¶cić, ostudzić i stopniowo wlewać do masy. Na koniec dodać kilka kropel aromatu cytrynowego.

Babkę piec ok. 50 minut w 180 stopniach, a następnie wystudzić i wyj±ć z formy.

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny

Puder rozrobić z cytryn± - tak, aby konsystencja nie była zbyt płynna, ale też nie zbita. Polać babkę i dowolnie udekorować, np. płatkami migdałowymi lub cukrowymi ozdobami (u mnie urocze motylki :)).

 

Smacznego!

I przy okazji - smacznego jajka :>

 

pi±tek, 06 kwietnia 2012, nashelly
Komentarze
2012/04/06 20:55:03
mniamm! pachnie tu u Ciebie na blogu już 100% ¶więtami! babka wygl±da nieziemsko i pewnie jeszcze lepiej smakuje, ale napisz proszę już po skonsumowaniu całej jak smakowała rodzince :) pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze :)