Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z pieczarkami i warzywami

 

Prawdziwe risotto jadłam tylko raz w życiu - jak sama je zrobiłam. Mówię: prawdziwe, nie mam bowiem na myśli "ryżu z warzywami", który często robiła moja Mama - bardzo dobrego, ale z kremowym, aromatycznym risotto niewiele mającym wspólnego ;). Danie to robiłam baardzo dawno... W raczej nieciekawych okolicznościach, ale mniejsza o to... Jakoś do dzisiaj nie było okazji wstawić go na bloga. Nie to, że zabrakło mi przepisów - niedawne potrawy już czekają na publikację ;). Po prostu - gdy na dworze gorąc, a w domu duchota, mam ochotę wstawić coś lekkiego i smakowitego ;)

Risotto zrobiłam z ryżu carnaroli, taki akurat miałam w domu. Do tego dodałam lekki bulion, podsmażone pieczarki, trochę marchewki i groszku, wszystko zaś posypałam serem i świeżą natką pietruszki. Zapraszam :)

 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 180 g ryżu do risotto (carnaroli lub arborio)
  • 800 ml bulionu (jarzynowego lub drobiowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 małej marchewki
  • 3 łyżki mrożonego groszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka masła
  • 180 g pieczarek
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 3 duże łyżki tartego sera o wyraźnym smaku

Cebulę i marchewkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i dusić ok. 2 minut. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Włożyć na patelnię z warzywami i dusić około 5 minut, następnie przełożyć na talerzyk. Do reszty na patelni natomiast wsypać ryż. Wymieszać i podsmażać przez minutę. Następnie wlać chochlę bulionu, wymieszać i gotować do wchłonięcia się płynu. Kolejno wlewać po chochli bulionu, za każdym razem czekając aż się wchłonie - aż do skończenia się płynu. Powinno zająć to około 20 minut. Wyłączyć palnik. Do ryżu dodać łyżkę masła, wymieszać. Dołożyć podsmażone wcześniej pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na talerze. Posypać równomiernie serem i natką, podawać ciepłe.

 

Smacznego :))

 

wtorek, 22 maja 2012, nashelly

Komentarze
2012/05/22 18:21:11
Wspaniałe!!! ja też jadłam tylko we własnym wykonaniu... chyba zapodam to risotto niebawem Małzonowi :) pozdrawiam cieplutko i dziękuję za inspiracje.
-
2012/05/22 18:29:44
Raz robiłam i było na prawdę pyszne! Twoje na pewno też:)
-
2012/06/01 10:35:25
Zrobiłam i rodzince smakowało :) dzięki :)
-
Gość: Aldo, vol75-h01-31-33-60-26.dsl.sta.abo.bbox.fr
2012/08/05 22:08:04
Bardzo dobre, choc Ja dodałam jeszcze kawałki kurczaka, czosnek i troche rozmarynu, dolewając bulion:)

Pychota !
Pozdrawiam
-
Gość: uczen gastronomi, 93-186-31-85.rdns.blackberry.net
2013/02/01 10:06:41
Pyszne! Ja zrobilem z kukurydza i bez sera i na troche inny sposob ale wyszlo bardzo dobre. A moja Pani 'profesor' od gastronomi powiedziala że to danie dla 'bezdomnych' .. Nawet nie sprobowala, tylko ocenila po wygladzie.
-
2013/02/01 19:56:31
@uczen gastronomi - to bardzo się cieszę, że smakowało, z kukurydzą na pewno musiało być smakowicie :) a pani profesor widocznie totalnie nie zna się na swoim fachu, jeśli nawet nie ma pojęcia o takich podstawowych rzeczach jak fakt, że risotto to tradycyjne, wykonywane wg starannej receptury danie włoskie ;) Pozdrawiam!
-
Gość: poliszynel, host29.abp.pl
2013/02/04 13:48:52
...jeśli już chodzi o dokładność i staranność to Włosi do swego risotto na samym początku zanim wleją bulion czy też wodę wlewają białe wytrawne wino - polecam! Na końcu traktują potrawę jak piszesz żółtym serem o wyraźnym smaku - zazwyczaj jest to parmezan.
Pozdrawiam!
-
2013/02/04 19:01:09
@poliszynel - racja, racja, o tym wiem. Ale to risotto jest w wersji "codziennej", a nie stuprocentowo włoskiej - niestety, nie każdy może sobie pozwolić na dodawanie sporej ilości dobrego białego wina do każdej potrawy :> Choć z pewnością tak przygotowane jest wyśmienite ;) Pozdrawiam również!
-
2013/06/18 13:26:36
Ostatnio chodzi za mną risotto, ale do tej pory nie trafiłam na przepis, który skusiłby mnie do jego ugotowania (a nawet odpowiedni ryż już kupiłam ;) ). Twój przepis wygląda bardzo apetycznie, dlatego pewnie się skuszę i go wypróbuję :)
-
2014/09/30 09:08:55
Pieczarki i ryż :D Genialne połączenie. Mogłabym to jeść codziennie.