Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z wiśni z cynamonem i wanilią

 

To była pierwsza, najpierwszejsza konfitura jaką zrobiłam ;). Przed przystąpieniem do pracy czytałam wiele stron i przepisów dotyczących sporządzania przetworów z owoców, w tym z wiśni. Choć stosowałam się do ogólnych zasad domowego przetwornictwa, to ostatecznie konfiturę zrobiłam według własnego uznania: dokładnie taką, jaką chciałam mieć, jaką uwielbiam, i jakiej nie znajdę w żadnym sklepie ;). Jest więc słodka, lepka (na początku wyszła nawet zbyt gęsta, na szczęście udało mi się ją „naprawić” ;)) i bardzo korzenna: ze sporą dawką cynamonu i odrobiną wanilii oraz odrobiną alkoholu. Do tego świeża bułeczka, masełko i herbata lub kubek ciepłego mleka – i jest idealnie. A zapach, który unosił się po domu podczas smażenia owoców, wprost zwalał z nóg ;). Polecam!

Przepis własny.

 

Składniki (na 3 małe słoiki):

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • ok. 400 g cukru (lub do smaku; zależy od tego, jak kwaśne mamy wiśnie)
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii)
  • 1/2 kieliszka spirytusu

 Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Następnie zagotować i odstawić do ostudzenia (np. na całą noc do lodówki). Można też pominąć ten krok i od razu zabrać się do smażenia konfitury. Owoce zagotować, przemieszać i gotować na małym gazie do zgęstnienia i uzyskania odpowiedniej konsystencji – mnie to zajęło ok. 1,5 godziny. Doprawić cynamonem, wanilią, spirytusem, wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut. Gotową, gorącą konfiturę przekładać do wyprażonych słoiczków.

Konfiturę można dodatkowo zapasteryzować – tak, jak zrobiłam to w tym przepisie (klik).

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

środa, 29 sierpnia 2012, nashelly