Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Wiśnie kandyzowane

 

Szaro, zimno, deszczowo - czyli wróciło "prawdziwe polskie lato". Ale ja dzisiaj żegnam się z nim na całe dwa tygodnie i lecę na gorący, pełny przygód wypoczynek do Egiptu! :D Tak więc od rana jestem na walizkach, wciąż nie mogąc uwierzyć, że już za kilkanaście godzin będę w zupełnie innym świecie... ;). Po powrocie - sprawozdanie. Z kulinarnej części wyjazdu na pewno!

A Was zostawiam z jeszcze jednym przepisem z domowej spiżarni, a mianowicie: kandyzowanymi wiśniami. Roboty było z nimi mnóstwo, kandyzowanie owoców domowym sposobem polega bowiem na kilkukrotnym zalewaniu zimnych gorącym, coraz bardziej stężonym syropem z tychże, w odstępach kilkugodzinowych. Pod koniec praca staje się jeszcze trudniejsza, syrop jest tak gęsty, że wręcz zbryla się w cukrowo-wiśniowe bloczki. Ale warto - piękne, szkliste, słodkie wiśnie w słoiczkach wynagradzają wszystkie trudy... ;)

Przepis: z bloga "Makagigi" (klik).

 

Składniki (na 2 małe słoiczki):

  • 1 kg wiśni
  • 600 g cukru

Wiśnie umyć, wydrylować, starając się, aby owoce były jak najmniej naruszone - powinny ładnie wyglądać. Następnie zasypać cukrem i zostawić na parę godzin (lub na całą noc do lodówki), aby puściły sok.

Wiśnie wraz z sokiem powoli zagotować i gotować od momentu wrzenia ok. 3 minuty, delikatnie przemieszać i całkowicie ostudzić. Wiśnie osączyć na sicie - zlać powstały syrop, zagotować go i gotować ok. 5 minut, zalać całkowicie zimne wiśnie gorącym syropem. Delikatnie przemieszać, całkowicie wystudzić. Czynność tę powtarzać 3-4 razy (czyli zalewać zimne owoce gorącym syropem co kilka godzin), aż wiśnie będą szkliste. Następnie dokładnie odsączyć z syropu, lekko podgrzać, włożyć do wypieczonych słoików i zapasteryzować. Cudeńko ;).

Informacje dot. pasteryzowania przetworów: patrz poprzedni wpis (klik).

Pozostałego z kandyzowania wiśni syropu absolutnie nie wylewać! Można z niego zrobić wspaniały syrop lub sok do rozcieńczania. Ale o tym będzie już jak wrócę ;)


A więc... bon appetit dla Was i bon voyage dla mnie! :D

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 10 sierpnia 2012, nashelly
Komentarze
2012/08/10 20:04:43
nashelly - super, ze przepis idzie w swiat :-)
Zastanawiam sie dlaczego pod koniec procesu zalewania goracym syropem powstaja krysztalki cukru - moze jednak odrobine w takiej sytuacji rozcienczyc syrop, czasem wisnie sa mniej soczyste... Co by nie bylo smacznego!
-
2012/08/11 20:24:27
mm uwielbiam!!!!
-
2012/08/24 21:13:42
Miłego urlopu!