Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Trifle dyniowo-czekoladowe z kremem i bakaliami

 

Wyjątkowo słoneczny mieliśmy ten weekend. Nie, żeby jakkolwiek mnie to cieszyło - wręcz przeciwnie. Ale słyszałam że już, stopniowo, ma się ochładzać. Jesień. Październik, listopad. Zima. Zawsze tak samo?...

A dzisiaj prezentuję kolejny specjał z udziałem dyni, tym razem coś na słodko. Przepyszne, kremowe trifle - całkowity wytwór mojej własnej fantazji. Jest tu więc mocno czekoladowe, mięsiste ciasto (u mnie - z tego przepisu, klik). Można zastąpić czekoladowym biszkoptem, lecz to już nie będzie to samo ;). Nasączyłam je mocną, słodką herbatą z alkoholem. Kolejna warstwa to delikatne, słodkie, kremowe puree z dyni - z korzennymi przyprawami i śmietanką. Następnie - słodka, bita śmietanka (polecam Piątnicę 36 % w kubeczku - jest tak gęsta, że nie trzeba jej nawet ubijać), a na wierzchu - płatki migdałowe, rodzynki w alkoholu i okruchy czekoladowego ciasta. Mmm *___* Kremowe, słodkie, aromatyczne... No po prostu... niebo w gębie! Polecam gorąco!

 

Przepis autorski.

 

Składniki (na 2 niewielkie pucharki):

  • 2 plastry ciasta czekoladowego, pokrojonego w kostkę (np. z tego przepisu)
  • 200 g obranej dyni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36 % (najlepsza Piątnicy w kubeczku)
  • garść rodzynek
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1/2 szklanki mocnej, słodkiej herbaty
  • garść płatków migdałowych
  • garść okruchów czekoladowego ciasta

Rodzynki wsypać do miseczki, 1/2 szklanki gorącej wody wymieszać z połową spirytusu i zalać mieszanką rodzynki. Odstawić na 1-2 godziny.

Dynię pokroić w kostkę, ugotować na miękko w wodzie (ok. 20 minut), następnie odcedzić i zmiksować blenderem na gładkie puree. Śmietankę ubić na sztywno, 2 łyżki wymieszać z dynią, resztę odłożyć. Dynię doprawić 2 łyżkami cukru pudru, cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Ubitą kremówkę wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Wystudzoną herbatę wymieszać z 2 łyżkami spirytusu - to będzie nasz poncz.

Na dnie pucharków ułożyć pokrojone w kostkę ciasto, nasączyć je ponczem. Na to wyłożyć po połowie puree dyniowego, a następnie bitą śmietankę. Rodzynki odsączyć, posypać nimi deser. Posypać również migdałowymi płatkami i okruchami z ciasta. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

 

Smacznego!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 23 października 2012, nashelly
Komentarze
2012/10/23 23:54:57
bardzo smakowity deser. Świetny pomysł na dynię.