Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa dyniowo-mleczna z zacierkami

 

A dziś, na zakończenie Festiwalu Dyniowego, ostatni mój przepis z dynią w roli głównej. Tym razem coś na słodko, jednak nie do końca deserowo. Oto bowiem przedstawiam wam zupę dyniowo-mleczną na słodko z zacierkami.

Uwielbiam mleczne zupy – te gęste, kaloryczne, jakie podaje się dzieciom w przedszkolach lub w szpitalach. Koniecznie z dużą ilością cukru – tak, aby chrzęścił między zębami ;). Wszelkim dietetycznym płatkom, a już tym bardziej (o zgrozo!) owsiankom na wodzie mówimy stanowcze NIE!

Kiedy więc zobaczyłam przepis na tę zupę, wiedziałam, że będzie mi smakować. I tak też się stało. Gęsta, aromatyczna, z wyczuwalnym smakiem puree dyniowego, ugotowana na pełnym mleku z dodatkiem wanilii. I oczywiście na koniec odpowiednio dosłodzona cukrem ;). Prawdziwy comfort food! Polecam! :)

Przepis z bloga Every Cake You Bake, podaję po moich zmianach.

 

Składniki (na ok. 3 miseczki):

  • 400 g dyni, obranej i wypestkowanej
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1 litr mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropel olejku)
  • cukier do smaku (lub cukier puder, jeśli nie lubimy „grudek” między zębami – ja uwielbiam J), 1-2 łyżki na porcję

Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować na miękko (ok. 25 minut). Następnie odcedzić i dokładnie zmiksować blenderem na gładkie puree.

Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny wody zagnieść ciasto, wyrabiając „kruszonkę”. W garnku zagotować mleko, doprawić wanilią. Następnie wrzucać na mleko drobne zacierki i gotować kilka minut, lekko mieszając, do pożądanego stopnia miękkości. Do zupy dodać puree z dyni, wymieszać dokładnie i chwilę pogotować. Doprawić do smaku cukrem. Rozlewać do miseczek ciepłą zupę mleczną, docukrzając ją do smaku wedle własnego gustu.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 30 października 2012, nashelly
Tagi: dynia wanilia