Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony w miodzie ze śliwkami i cebulką

 

Ostatni dzień listopada. Dla niektórych to "andrzejki" - święto wróżb i zabaw. Dla innych - Ostatni dzień miesiąca deszczu, wiatru, spadających i pływających w błocie liści. Refleksji nad tym, co przemija, co kiedyś było, a nigdy już nie wróci. Czas, w którym ludzie okrywają swoje serca parasolami, a pośród jesiennej mgły tak łatwo schować mogą się dusze Nieobecnych.

Koniec miesiąca ciemności - której nie rozświetla nic prócz reflektorów zbyt szybko pędzącego samochodu. Chciałabym móc z czystym sumieniem powiedzieć, że to już jest koniec. Że teraz przychodzi grudzień - a z nim kolorowe lampki, choinki, ciepło kominka i kojący dźwięk kolęd - a to wszystko we wspólnym, rodzinnym oczekiwaniu na Święta. Może nie wszystko zmienia się ot, tak łatwo. Ale może czasem warto spróbować. Ze wszystkich sił chwytać to, co piękne i pełne miłości - bez narzekania na "kicz" czy "tandetę", bo to tylko marna prowokacja. Być. Czuć. Spróbować.

***************

To, że uwielbiam wręcz słodko-słone połączenia, mięsa w słodkich glazurach i sosach, wiedzą już chyba wszyscy. U mnie w domu Mama często robiła nóżki pieczone w miodowej glazurze - albo innej, równie cudownie słodkiej i lepkiej. Coś pysznego. Ja tym razem pokusiłam się o lekką wariację klasycznych, glazurowanych nóżek. Po pierwsze, użyłam nie tylko udek, ale także piersi kurczaka - bo nie wszyscy domownicy udka lubią. Zamiast zaś umieszczać mięso w marynacie, stworzyłam rodzaj gęstego, kleistego sosu, w którym piekło się mięso z dodatkami - sporą ilością skarmelizowanej cebulki i suszonymi śliwkami. I oczywiście dużo przypraw - czosnek, słodka papryka, cynamon, miód, sos sojowy... Coś pysznego. Cudownie aromatyczne, danie smakowało mi przeogromnie. Naprawdę, gorąco polecam!

Przepis z dodatku do magazynu Claudia: „48 apetycznych dań z kurczaka”. Ja jednak dałam udka i piersi zamiast tuszki, pominęłam morele – dając same suszone śliwki, dodałam sos sojowy, zmniejszyłam ilość octu i doprawiłam wg własnego uznania. Podaję po zmianach.

 

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 750 g kurczaka (u mnie: dwa udka i 500 g piersi, ale szczególnie polecam udka)
  • 80 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 filiżanka ciepłej wody
  • sól, pieprz

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na porcje. Następnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić na 15 minut. Śliwki pokroić, cebulę i czosnek obrać, posiekać. W miseczce wymieszać składniki sosu: wodę, miód, ocet, sos sojowy, cynamon, paprykę, ketchup.

Na patelni rozgrzać olej i partiami smażyć na nim kurczaka, do zezłocenia. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie cebulę i czosnek przełożyć do naczynia żaroodpornego lub garnka żeliwnego, dodać podsmażone mięso, pokrojone śliwki i wymieszane składniki sosu. Zagotować na gazie, a następnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 35 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut bez przykrycia. Podawać z dowolnymi dodatkami – np. pieczonymi ziemniaczkami lub puree.

 

Smacznego!!! *__*

 

piątek, 30 listopada 2012, nashelly
Komentarze
Gość: Oiseau, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/02/09 10:03:47
"Zagotować na gazie, a następnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. " Ale co zagotować?te rzeczy które są w żaroodpornym naczyniu? Bo nie wiem jak to rozumieć.
-
2014/02/09 11:31:45
@Oiseau - tak, te rzeczy w garnku ;)