Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki krówkowe z orzechami laskowymi

 

Karmelowe muffinki z pokrojonymi krówkami i laskowymi orzechami. Jak wyszło? Nie jest to co prawda nadal to, czego pragnę. Lecz mimo to babeczki były naprawdę pyszne – miękkie, mocno karmelowe, zawierające małe, cudowne, krówkowo-orzechowe niespodzianki. A więc zapraszam. I gorąco polecam!

Przepis bazowy pochodzi z White Plate, ja jednak zamiast ciasta zrobiłam muffinki, a zamiast fistaszków w karmelu dodałam pokrojone krówki i orzechy laskowe – idealnie zgrały się z karmelowym aromatem muffinek. Podaję po moich zmianach.

 

Składniki (na ok. 10 małych muffinek):

  • 100 g cukru
  • 65 ml śmietanki kremówki
  • 65 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 130 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów laskowych
  • 60 g kruchych krówek

Formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Cukier wsypać do rondla z grubym dnem i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż powstanie karmel (w tym czasie cukru nie powinno się mieszać łyżką, można jedynie „ruszać” rondlem, aby karmel się nie przypalił – N.).

Następnie do masy wlać mleko i śmietanę – ostrożnie, gdyż może pryskać. Cały czas podgrzewać na małym ogniu, aż karmel ponownie się rozpuści i utworzy się sos, mieszając trzepaczką tak długo, aż powstanie jednolita masa. Wystudzić.

Masło utrzeć w misce. Ucierać, wlewając powoli przestudzony karmel, wbić jajka i wanilię. Masa będzie dosyć rzadka.

Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie niedbale ściągnąć skórkę. Posiekać grubo. Krówki posiekać na niezbyt małe kawałki.

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do masy karmelowo-maślano jajecznej. Zmiksować. Dodać orzechy i krówki, delikatnie, acz dokładnie wymieszać.

Masą napełniać foremki do 3/4 wysokości.. Piec ok. 20-30 minut. Z zewnątrz ciasto powinno być rumiane i chrupiące, w środku - lekko wilgotne. Wystudzić, wyjąć z foremek.

 

Smacznego!!!



sobota, 01 grudnia 2012, nashelly