Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Piróg biłgorajski

 

Pisałam już kiedyś o swoim stosunku do kaszy gryczanej - nigdy za nią nie przepadałam. Sytuacja zmieniła się nieco przy okazji wypróbowania tych oto pysznych placuszków (klik). Jeśli chodzi o kaszę jako "dodatek" np. do gulaszu czy pieczeni, nadal nie lubię takiego zestawu. Paradoksalnie, uświadomiłam sobie, że jedynym przypadkiem, kiedy naprawdę lubię kaszę, jest ten, gdy stanowi ona... główny składnik dania.

Kasza smażona z cebulką i szynką, zapiekana z pomidorami i serem, okraszona masłem. Pyszności. Ostatnio bowiem doszłam również do zaskakującego dość wniosku: ja po prostu uwielbiam... kuchnię polską! Zaskakującego dlatego, że zawsze uważałam siebie za miłośniczkę głównie potraw włoskich. Owszem, uwielbiam je nadal! Jednak nasze tradycyjne, rodzime dania mogę w swoim rankingu z czystym sumieniem postawić z włoskimi w jednej linii ;).

Kocham masło, ziemniaczki, mięsne gulasze, potrawy mączne i dużo smażonego ;). Dlatego też, gdy usłyszałam o tradycyjnym daniu z Lubelszczyzny zwanym pirogiem biłgorajskim, wiedziałam, że prędzej czy później zagości na moim stole.

Niedawno właśnie wykonałam wspomniane wyżej danie - i wyszło naprawdę pyszne! Krucho-drożdżowe ciasto i bardzo smakowity farsz z kaszy gryczanej, ziemniaków i twarogu. Całość upieczona i podawana najchętniej z gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis pochodzi ze sprawdzonego źródła - bowiem jest autorstwa Roberta Makłowicza. Gorąco polecam!

 

Przepis pochodzi z książeczki Makłowicza i Bikonta pt. Potrawy z kaszy i ryżu z serii Nowoczesna kuchnia polska Makłowicza i Bikonta. Ja zmieniłam nieco proporcje – zmniejszyłam ilość ciasta i zmodyfikowałam nieco przepis na nie, zamiast rolady zaś ułożyłam je na dole i na górze piroga. Zmniejszyłam też ilość ziemniaków w farszu. Podaję za Makłowiczem po moich zmianach.


Ciasto krucho-drożdżowe (keksówka):

  • 200 g mąki + do podsypywania
  • 80 g śmietany  18 %
  • 40 g masła
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko, roztrzepane

1/4 jajka odstawić do posmarowania ciasta z wierzchu. Resztę jajka oraz wszystkie pozostałe składniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Wyrabiać je kilka minut, w razie potrzeby podsypując mąką. Następnie zostawić w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na dwie części i rozwałkowywać na prostokąty wielkości formy. Foremkę natłuścić, wysypać bułką tartą. Umieścić na dnie jedną część rozwałkowanego ciasta.

Farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 ml mleka
  • 150 g ziemniaków
  • 200 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść praską na gładkie puree. Rozgnieść również twaróg, dodać go do ziemniaków. Kaszę zaparzyć wrzącym mlekiem. Zagotować na małym ogniu, aby całkowicie wsiąknęło, a wtedy dodać ją do masy ziemniaczano-twarogowej i utrzeć. Dodać roztopione masło, jajko, doprawić solą i pieprzem do smaku (polecam dodać sporo pieprzu! - N.), wyrobić. Tak przygotowany farsz wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Wyrównać, przykryć drugim płatem ciasta. Posmarować je pozostałym jajkiem.  Piec ok. 50 minut w 200 stopniach. Następnie kroić piroga na grube kawałki, podawać na ciepło lub zimno – z sosem grzybowym bądź też z kwaśną śmietaną, popijając kwaśnym mlekiem lub kefirem. Znakomicie smakują również plastry piroga odsmażane na maśle.

 

Smacznego!!! :))

 

wtorek, 26 lutego 2013, nashelly
Komentarze
2013/02/26 23:31:33
Lata świetlne nie jadłam ale nabrałam ochoty :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/02 20:20:55
Kolejny pyszny obiad mojej córki! Ja akurat bardzo lubię kasę gryczaną, ale pierwszy raz jadłam w połączeniu z drożdżowym ciastem! Bardzo smaczne piróg, zwłaszcza z kwaśną śmietaną. Zachęcam miłośników kaszy!
-
2013/03/16 10:59:47
Wspaniały przepis na zdrowy i pożywny obiad :)