Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Bhaji, indyjskie racuszki cebulowe

 

A więc dzisiaj, bez zbędnych wstępów – publikuję przepis na pyszne, nietuzinkowe wytrawne placuszki, które podałam z prezentowanym wczoraj dipem słodko-kwaśnym jak z McDonald`s (przepis, klik). Mówię: nietuzinkowe, bowiem racuszki zrobione są z… cebuli! Pokrojonej w piórka i połączonej z mąką i jajkiem, a następnie uformowane placuszki smażone są na tłuszczu. Przepis ten to wersja indyjskich racuszków cebulowych Bhaji, pysznych i aromatycznych. Ja dodałam do swoich curry oraz słodką paprykę. Do sosu słodko-kwaśnego pasowały wręcz idealnie! Świetny pomysł na ciekawy dodatek do obiadu lub pyszną przekąskę. Polecam gorąco!

 

Przepis pochodzi z bloga Licencja na gotowanie (klik). Ja zmieniłam wg własnego uznania sposób przyprawienia placków, ponadto dałam mniej proszku do pieczenia, gdyż wolałam mieć coś w rodzaju fast-foodowej przegryzki niż pulchnych racuszków. Podaję po modyfikacjach. Pomysł podania z dipem słodko-kwaśnym – własny, przepis na dip: tutaj.



Składniki (kilka niewielkich placków):

Cebulę obrać, pokroić na półplasterki. W misce wymieszać mąkę, sól, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko rozbełtane z wodą oraz cebulę i wszystko dokładnie wymieszać łyżką na gładką masę. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno, z ulubionym sosem.

Racuszki świetnie smakują również posypane serem i odgrzane, aby apetycznie się on rozpuścił. Można także podać je np. jako dodatek do słodko-kwaśnego kurczaka albo innego mięsa, pomysłów jest dużo.

Moje propozycje na sosy lub dipy, które podać można do placuszków:

 

Smacznego!!! :)

 

środa, 27 marca 2013, nashelly
Komentarze
2013/03/27 20:37:18
Super, cieszę się, że smakowały i zainspirowały :)
-
2013/03/28 11:30:09
Bardzo ciekawy przepis, do wypróbowania! :)
-
Gość: carmel, *.energotel.pl
2013/09/20 10:33:24
Tylko że bhaji robi się z mąki grochowej (z ciecierzycy), ze zwykłej to nie to samo. Warto się w nią zaopatrzyć w sklepach z indyjską spożywką :)