Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z orzechów włoskich z rumem

 

Dzisiaj miał być zupełnie inny wpis, kilka potraw przecież czekało już w kolejce. Ale akurat tak się złożyło, że właśnie wypada Waniliowy Weekend Mirabelki, dlatego też wczoraj przygotowałam coś specjalnie na tę okazję ;).

Ten wpis jednak nie dotyczy jeszcze wspomnianego deseru - jest to bowiem deser kilkuwarstwowy, złożony... W którym jedną z warstw stanowi przepyszne, orzechowe ciasto - które właśnie zaraz zaprezentuję.

Ciasto znalazłam dawno temu na blogu Liski, a jako ogromna wielbicielka orzechów i wszelkich bakalii - wiedziałam, że muszę je zrobić. W oryginale jednak zawiera ono orzechy laskowe. Ja zastąpiłam je orzechami włoskimi, gdyż takie komponowały mi się lepiej z wspomnianym wyżej deserem.

Kiedyś na pewno wykonam je jeszcze w wersji klasycznej, z orzechów laskowych, gdyż ciasto wyszło po prostu wyborne. Choć większość ciasta trafiła do deseru, trochę udało się zachować do konsumpcji "saute". Naprawdę, jest przepyszne - ciężkie, trochę w stylu brownies, wilgotne, lepkie - baaardzo orzechowe. Z chlustem rumu, miękkim środkiem i chrupiącą skórką. Najlepsze oczywiście na ciepło. Ze sporą ilością prawdziwego masła. Polecam gorąco!

 

Inspiracja: przepis z White Plate (klik), ja jednak orzechy laskowe zastąpiłam włoskimi i zrezygnowałam z cytryn i syropu. Podaję po zmianach.

 

Składniki (tortownica 20 cm):

  • 200 g orzechów włoskich
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rumu
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Orzechy włoskie zmielić blenderem, a następnie wymieszać w misce z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajko, a potem rum, cały czas miksując. Na końcu dodać wymieszane wcześniej mąkę z proszkiem i orzechami i zmiksować całość do połączenia się składników. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy i piec ok. godziny w 160 stopniach, do suchego patyczka.

 

Smacznego! *_*

 

sobota, 16 marca 2013, nashelly
Komentarze
2013/03/17 12:17:12
Kocham ciasta, w których całkowicie albo częsciowo mąke zastępuje się orzechami czy migdałami. Coś niesamowitego :)