Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek sezamowy z chałwą, wiśnią i orzechami

 

A dzisiaj… szybko, aby zdążyć przed końcem akcji Wielkanocne Smaki – publikuję drugi z przepysznych mazurków, które w tym roku zagościły na naszym świątecznym stole!

I choć to w tym orzechowym mazurku ze śliwkami w rumie i czekoladową truflą (polecam bardzo, bardzo – klik!) zakochałam się bez pamięci, to i ten dziś prezentowany był wprost przepyszny, przesłodki i wyborny! ;).

Jest tu więc kruchy, maślany spód z sezamem, na to cienka warstwa wiśniowej konfitury i przepyszna masa chałwowa – z waniliowej chałwy i śmietanki kremówki. Do tego prażone włoskie orzechy… Omg, delicje! Mazurek sezamowy z chałwą, wiśnią i orzechami włoskimi. Niebo w gębie! Polecam gorąco!

Ponadto – polecam bardzo gorąco prezentowany przeze mnie wczoraj wytrawny tort twarogowy z niebieskim serem, winogronami i orzechami – oryginalny, przepyszny smakołyk, koniecznie do spróbowania! :) – przepis tutaj, klik!

Przepis jest inspirowany licznymi znalezionymi w Internecie, ogólne proporcje i koncepcja mazurka – autorskie.


Kruchy spód z sezamem (mały mazurek):

  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 80 g ziaren sezamu
  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 70 g cukru

W misce umieścić wszystkie składniki ciasta. Siekać je nożem, a następnie krótko formować palcami „kruszonkę”, do połączenia się składników, po czym uformować gładką kulę ciasta. Rozwałkować je na prostokąt wielkości formy i wylepić natłuszczoną i wysypaną bułką formę. Można dodatkowo z pozostałych skrawków ciasta uformować dekoracyjne kuleczki lub wałki po bokach ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić.

Krem chałwowy z orzechami:

  • 300 g chałwy waniliowej
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 8 czubatych łyżek cukru pudru
  • 2 duże garści włoskich orzechów

W rondelku wymieszać śmietankę, cukier i pokruszoną chałwę, a następnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż całość utworzy jednolitą masę. Orzechy posiekać grubo i podprażyć na suchej patelni, po czym wmieszać do kremu. Całość odstawić do lekkiego zgęstnienia (masa nie może jednak być zbyt gęsta, gdyż wtedy nie damy rady ładnie rozprowadzić jej na konfiturze).

Ponadto:

  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • kandyzowane wiśnie, orzechy lub wg uznania – do dekoracji

Wystudzony spód posmarować równomiernie wiśniową konfiturą. Całość pokryć kremem chałowo-orzechowym i ozdobić dowolnie – kandyzowanymi wiśniami, orzechami itp. Odstawić w suche i chłodne miejsce – aż masa chałwowa całkowicie wystygnie i zgęstnieje.

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

środa, 03 kwietnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/04/03 20:25:26
pewnie był przepyszny - słodziutki, przełamany kwaśnymi wiśniami :) pychotka
-
2013/04/04 11:14:33
Bardzo oryginalny pomysł na mazurka. Lubie takie przepisy, przełamujące monotonie klasyków :)
-
2013/04/04 18:41:20
Spód z sezamem, krem z chałwą, musi być pycha :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku. Serdecznie pozdrawiam! :)