Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik z wafelkami czekoladowymi i sosem czekoladowym

 

Rzadko robię serniki. Po części dlatego, że jakoś szczególnie za nimi nie przepadam. Mam co prawda kilka ulubionych, jednak, o ironio, lubię je głównie za te cechy, które są raczej dla typowego sernika niespotykane: paschę oczywiście - za kremowość i dużą ilość masła, sernik królewski - za kakaowe ciasto półkruche, Złotą Rosę - za lekką piankę ze złocistymi kropelkami oraz półkruche, jasne ciasto. Do tego - sernik na zimno na bazie mleka w proszku bądź mascarpone... I mamy zestaw najmniej sernikowych serników, jak to możliwe :>.

Jednak czasem przyrządzę tradycyjny sernik. Nowojorski - lekki, kremowy, smakował mi bardzo. Podobnie te z orzechami - za boskie orzechy. Tym razem postawiłam na dodatki. Do sernika wrzuciłam posiekane wafelki z kremem czekoladowym i czekoladą - PryncyPałki ;). Jeśli chodzi o masę serową - chciałam wypróbować coś nowego: masę na mleku skondensowanym słodzonym. Sernik wyszedł wilgotny, lecz zwarty i dobrze się krojący - co mnie przyjemnie zadziwiło, bowiem surowa masa była całkowicie płynna. Do tego wykonałam kakaową polewę z mleka skondensowanego. Na spód natomiast użyłam pokruszonych ciasteczek maślanych z czekoladą. I wyszło naprawdę ciekawie! Dla fanów serników - propozycja przepyszna! Polecam :).

 

Przepis na masę serową na mleku skondensowanym: z Moich Wypieków, dodałam jednak od siebie cukru pudru i pominęłam akcenty cytrynowe; pomysł z dodaniem do sernika wafelków czekoladowych - stąd. Polewa, spód i cała koncepcja ciasta: autorskie.

 

Składniki (duża blacha)

Spód ciasteczkowy:

  • 400 g ciasteczek kruchych z czekoladą (lub herbatników w czekoladzie)
  • 150 g masła, stopionego

Herbatniki dokładnie zmielić w blenderze lub malakserze, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Masę powciskać dokładnie w natłuszczoną formę, aby uformować równy spód.

Masa serowa:

  • 1,5 kg sera na serniki (z wiaderka lub 3-krotnie zmielonego twarogu)
  • 6 jajek
  • 800 g mleka skondensowanego słodzonego (nie gotowanego!)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 250 g wafelków z kremem czekoladowym w czekoladzie, np. PryncyPałków

W misie miksera umieścić wszystkie składniki prócz wafelków, zmiksować (lub utrzeć ręcznie), aż wszystko dobrze się połączy. Wafelki pokroić na kawałki i wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do masy.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec w temperaturze ok. 160ºC (bez termoobiegu) przez ok. 60 minut - w kąpieli wodnej - aby to zrobić, należy pod blachę z sernikiem postawić naczynie z wrzącą wodą. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ponadto:

  • 200 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g pokrojonych wafelków z kremem czekoladowym, np. PryncyPałków

Mleko skondensowane wymieszać z kakao, polewą pokryć dekoracyjnie schłodzony sernik. Udekorować pokrojonymi wafelkami.

 

Smacznego!!! :)

 

wtorek, 23 kwietnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/04/23 16:30:49
musiał smakować rewelacyjnie! :) pozdrawiam
-
2013/04/23 19:06:47
Kocham serniki, a ten wygląda rewelacyjnie! :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/04/24 08:05:31
Miałam ważne spotkanie w pracy, chciałam "osłodzić je" czymś wyjątkowym. Zdałam się na córkę i poprosiłam, aby coś mi upiekła.....Sernik wyszedł bardzo smaczny; kremowy, słodki, polany czekoladą. Wyglądał bardzo dekoracyjnie z tymi wafelkami.
Koleżanki w pracy koniecznie dopominały się o przepis......
-
2013/04/24 11:24:35
Wygląda pysznie, a serniki moja rodzinka wprost uwielbia:-)