Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Calzone z grillowanymi warzywami i mozzarellą

 

Cztery dni… Cztery dni, a kilka następnych zadecyduje o moim przyszłym życiu… Omg, chyba nie mogę więcej o tym myśleć. Nie piszę więc wstępu, bo jak zdecyduję się na jakiekolwiek wynurzenia i refleksje, zacznę się jeszcze bardziej bać.

**************

Zamiast tego – publikuję bardzo smaczną i ciekawą propozycję na wiosenny obiad czy też majówkową przekąskę. Calzone ­– czyli „pizza-pieróg” ;). Sos i nadzienie zawinięte w drożdżowe ciasto do pizzy, sklejone, upieczone… I zajadane, najlepiej z jakimś sosem – np. czosnkowym ;). Sposób podania sprawia, że calzone bez żadnego problemu zabrać można ze sobą na piknik, smakuje bowiem dobrze również na zimno. U mnie w postaci nadzienia wystąpiły grillowane warzywa: bakłażan, cukinia, papryka, ziemniak, pomidor, cebula. Do tego sos pomidorowy z dużą ilością oregano oraz czosnkiem i porwana mozzarella… Pyszności ;). Jeśli chodzi zaś o samo pizzowe ciasto – zrobiłam je wg własnych proporcji – wyszło naprawdę dobre – i mówię to ja, osoba wciąż zielona w kwestiach ciasta drożdżowego ;). Kluczem jest tu porządnie wyrobienie ciasta, przez 10-15 minut – dzięki czemu nie jest spalone i chrupiące, a cienkie i lekko miękkie. Polecam gorąco!



Przepis autorski.

 

Składniki (3 porcje)

Ciasto:

  • 220 g mąki + trochę do podsypywania
  • 12,5 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 140 ml ciepłej wody (na oko)

Przygotować rozczyn: w miseczce umieścić 60 ml wody (ciepłej, nie gorącej), cukier, wkruszyć drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut – w tym czasie drożdże powinny się porządnie spienić, jeśli tak się nie stało, należy krok powtórzyć. Jeśli używamy drożdży instant, część tę pominąć.

W misce wymieszać mąkę i sól, dodać gotowy rozczyn (lub suszone drożdże), a następnie stopniowo dolewać wodę – zagniatając, tak, aby uformować gładkie ciasto. Ciasto porządnie zagniatać przez ok. 10-15 minut, aż będzie łatwo odchodzić od rąk. Następnie kulę ciasta posmarować oliwą, umieścić w misce przykrytej ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny – aż wyraźnie podwoi ono swoją objętość.

Po tym czasie możemy włożyć ciasto do lodówki na kilka godzin (maksymalnie na całą noc) lub od razu przystąpić do przygotowywania calzone. Jeśli chowamy ciasto do lodówki, należy wyjąć je na godzinę przed przyrządzaniem, aby odtajało.

Sos pomidorowy:

  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, oregano

W miseczce umieścić koncentrat, doprawić do smaku.

Nadzienie:

  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 duża cebula
  • po 1/2 małej papryki czerwonej i zielonej
  • 1 duży ziemniak
  • 1 pomidor
  • 1/2 cukinii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kulka (125 g) mozzarelli
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Ziemniaka obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w plastry.

Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Następnie dodać ugotowanego ziemniaka, przesmażyć razem.

Bakłażana, cukinię i pomidora umyć, pokroić w plastry. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać i skropić pozostałą oliwą, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym. Grillować w 220 stopniach przez ok. 30 minut, aż warzywa zmiękną i stracą surowy posmak. Następnie dodać je wraz z pozostałą oliwą na patelnię z cebulą i ziemniakiem. Wszystko wymieszać i krótko podsmażyć, aby jak najbardziej zredukować wysączony z warzyw płyn. Doprawić solą, pieprzem, oregano i papryką.

Ponadto:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • do podania: sos czosnkowy, z tego przepisu (klik) lub inny ulubiony sos

Przygotowane ciasto krótko powyrabiać, a następnie podzielić na trzy części. Każdą z nich po kolei rozwałkowywać na placek o kształcie koła – nie może on być jednak zbyt gruby, aby nadzienie nie wypłynęło. Kolejno smarować je sosem pomidorowym, a następnie na połowie placka rozkładać warzywne nadzienie, a także porwaną na kawałki mozzarellę. Jeśli całe nadzienie nie zmieści się w pierogach, nie pakować go na siłę – wtedy, podgrzane, podać należy dodatkowo obok calzone. Wolną połową placka przykrywać tą z nadzieniem i dokładnie sklejać brzegi, zawijając je do góry, aby nadzienie nie wyleciało. Następnie calzone umieszczać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarować oliwą z oliwek i posypywać oregano. Piec ok. 10-15 minut w 225 stopniach, aż pierogi lekko się zarumienią. Podawać ciepłe, z dodatkowymi warzywami oraz sosem czosnkowym.



Smacznego! :))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

 

piątek, 03 maja 2013, nashelly
Komentarze
2013/05/04 21:10:54
Uwielbiam calzone, pyszne zestawienie:-)
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/04 23:34:36
pożywne i pyszne !
-
2013/05/05 10:26:20
Chętnie bym spróbowała tych pyszności.
Dziękuję za udział w akcji!
-
2013/05/06 10:11:39
moje ukochane calzone ;) muszę wypróbować Twoją wersję ;) miłego dnia!
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2013/05/07 19:06:21
jeju jak to pięknie wygląda! ja chcę gotować tak jak Ty <3
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/09 09:05:36
Zaskoczył mnie ten obiadek bardzo mile. Było trochę warzyw w domku i obietnica córci, że coś z nich upichci. No i .......upiekła przepyszne Calzone. Po raz pierwszy. Smakowało wyśmienicie!