Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne w kremowym sosie ze szparagami, bobem, cukinią i fetą

 

I'm in the city you hated
My eyes are falling
Counting the clicks with the living dead
My eyes are red

I keep coming back here where everything

slipped

************

Dziś, na zakończenie Akcji Szparagowej, prezentuję kolejną moją propozycję na wykorzystanie tego przepysznego warzywa. Kolejną - ale chyba najlepszą ze wszystkich ;). Zapiekanka z makaronu lasagne, z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem puree z bobu i gałki muszkatołowej. Do tego duszone na maśle warzywa - szparagi, cukinia, bób i cebulka oraz suszone pomidory. Wszystko dodatkowo podkręcone serem feta i doprawione estragonem (wpasował się idealnie - dobry miałam pomysł :D), a także kuminem i bazylią. Przepyszne danie, kremowe, zdrowe, lekkie, wiosenne... Bardzo gorąco polecam!

 

Przepis inspirowany kilkoma znalezionymi w sieci i książkach, ostateczna wersja - autorska.

 

Składniki (3 porcje)

Warzywa:

  • 1 duża cukinia
  • 1 mała, młoda cebulka
  • 400 g bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 pęczka szparagów
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 malutki ząbek czosnku
  • sól, szczypta cukru
  • estragon, kumin

Bób ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15-25 minut (należy sprawdzać, czy już jest gotowy). Odcedzić, zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie obrać. Odłożyć 1/2 szklanki bobu i rozgnieść na puree, resztę pozostawić w całości.

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, a następnie wrzucić na osolony i posłodzony wrzątek i podgotować przez 2 minuty. Pokroić na kawałki.

Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na nie cukinię, podsmażać przez kilka minut na niewielkim ogniu. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć kolejne 3 minuty, a następnie wrzucić szparagi, bób oraz zmiażdżony czosnek. Wymieszać delikatnie i smażyć warzywa jeszcze ok. 4 minuty. Po tym czasie doprawić solą, estragonem i kuminem, wmieszać posiekane suszone pomidory.

Sos beszamelowy z puree z bobu:

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • puree z bobu przygotowane punkt wcześniej

W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i leciutko zasmażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając, na niewielkim ogniu, aż do uformowania gładkiego, gęstego sosu. Dodać puree z bobu, dokładnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Doprawić lekko solą oraz gałką muszkatołową.

Ponadto:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 100 g sera feta, pokruszonego
  • estragon, bazylia

Makaron podgotować przez 3 minuty w osolonym wrzątku, a następnie rozłożyć osobno na blacie, tak aby się nie posklejał.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym rozłożyć 3 pierwsze płaty lasagne, przykryć warstwą sosu beszamelowo-bobowego. Na to wyłożyć połowę warzyw i posypać 1/3 sera. Przykryć trzema kolejnymi płatami, posmarować następną warstwą sosu. Na to wyłożyć resztę warzyw i posypać serem. Następnie wyłożyć ostatnie płaty makaronu i przykryć resztą beszamelu. Posypać resztą fety, a także estragonem oraz bazylią. Piec w 190 stopniach przez ok. 25 minut.



Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 31 maja 2013, nashelly
Komentarze
2013/05/31 15:41:33
Oj to miałaś naprawdę smaczny obiadek :)
-
2013/05/31 16:19:49
Inspirujące!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/05 21:14:49
Obiadek był przepyszny! Mięsne lasagne nie umywa się do tej. Bób i szparagi, moje ulubione warzywa. Poproszę o dokładkę......