Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Soczysty kokos w czekoladzie (jak Bounty)

 

 

We’re half-awake in a fake empire.

***********

Mówiłam już nieraz, że uwielbiam kokosa. I to w każdej jego wersji: zarówno w postaci delikatnego, kremowego i jasnego Raffaello, jak i soczystego, czekoladowego, słodkiego Bounty. Nie będę więc już kolejny raz się powtarzać.

Domowe Bounty zrobić miałam już dawno temu. Lecz ostatnio zdarzyła się po temu odpowiednia okazja - przyrządziłam je bowiem dla mojej Mamy z okazji Dnia Matki, gdyż uwielbia ona te batoniki równie mocno, jak ja. Mama jednak woli Bounty w ciemnej czekoladzie, podczas gdy ja preferuję klasycznie - w mlecznej. Domowe Bounty obtoczyć możemy w takiej, jaką lubimy najbardziej (teoretycznie - nawet w białej, choć tego nie polecam). Widziałam wiele receptur na te słodkości w różnych źródłach, lecz finalnie zdecydowałam się na tę, która odpowiadała mi najbardziej. I to był dobry wybór! Batoniki z przepisu naprawdę smakują jak oryginalne Bounty! Soczyste, słodkie, przepyszne... Może trochę mniej słodkie niż oryginały i z lekko wyczuwalnym posmakiem skondensowanego mleka... Ale naprawdę przepyszne! To bardzo dobry przepis. Polecam gorąco! :)

 

Przepis pochodzi z bloga Strawberries from Poland (klik), podaję po lekkiej zmianie proporcji.

 

Składniki:

  • 150 g mleczka skondensowanego słodzonego
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 75 g bardzo miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru, płaska
  • 150-200 g czekolady, gorzkiej lub mlecznej (lub pół na pół)

W misce umieścić mleczko skondensowane, cukier puder, wiórki i masło, całość wymieszać bardzo dokładnie mikserem na jednolitą, gęstą masę. Wyłożyć ją do wyściełanej folią aluminiową, niewielkiej foremki, wyrównać. Wstawić do stężenia do zamrażarki na 1 godzinę lub na kilka godzin do lodówki.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Zastygnięte batoniki kroić ostrym nożem na kwadraty lub prostokąty i obtaczać w ulubionej czekoladzie. Odstawić do stężenia do lodówki. Najlepiej przechowywać w lodówce.



Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 30 maja 2013, nashelly
Komentarze
2013/05/30 15:08:42
Też lubię bounty, muszę wypróbować przepis ;) miłego dnia!
-
Gość: KoVal, *.ghnet.pl
2013/05/30 16:06:18
Witam. Przesyłam Ci nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: tasteinspirations.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy!
-
2013/05/31 16:20:28
Świetne, muszę takie zrobić!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/05 21:17:30
Pyszna słodka delicja do gorzkiej kawy. Dziękuję za osłodzenie mi Dnia Matki, bo ostatnie czasy były raczej gorzkie.......
-
2013/07/21 17:55:37
To coś dla mnie :D