Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tiramisu, klasyczne i idealne + poradnik

 

Jeśli mam być szczera, rzadko kiedy desery i dania robię powtórnie... Nie dlatego, że mnie to nudzi bądź też już mi nie smakują, o nie. Po prostu... mam mało czasu, i zbyt mało "zamówień" na potrawy, żeby wciąż robić to samo. Chcę wypróbowywać wciąż nowe receptury, tworzyć nowe smaki... Mam nadzieję że kiedyś będę mogła wszystko powtarzać i powtarzać i piec bez końca... ;). Ale na razie to nierealne.

Są jednak takie dania, które robiłam już nieraz. I do nich właśnie należy tiramisu

Wypróbowałam już wiele przepisów na ten deser: z bitą śmietanką (cóż za pomyłka), z ubitymi białkami (również nie to), w formie ciasta na grubym biszkopcie. Ale metodą prób, błędów i własnego smaku znalazłam swój idealny przepis na ten wyborny przysmak.

Dziś więc podaję go, licząc, że komuś może się on przyda. Wraz z małym poradnikiem, jak wykonać najlepsze tiramisu, jakie możliwe ;). Kremowy mascarpone, puszysta masa z żółtek i cukru pudru, biszkopty savoiardi, mocny poncz z kawy i amaretto. Gorzkie kakao. Poezja smaku. Gorąco polecam!

 

Przepis udoskonalany przeze mnie wielokrotnie, zlepek wielu znalezionych w książkach oraz Internecie, a także mojego doświadczenia. Finalna wersja – autorska.

 

Składniki (3 porcje):

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 żółtka, schłodzone
  • 60 g cukru pudru + 1 łyżka (polecam, gdy nie używamy amaretto)
  • 180 ml bardzo mocnego espresso, wystudzonego
  • 100 ml amaretto (lub 6 łyżek spirytusu + kilka kropel aromatu migdałowego)
  • 70-90 g biszkoptów ladyfingers
  • 2 łyżki kakao

Ostudzoną kawę wymieszać z amaretto lub spirytusem i olejkiem migdałowym oraz łyżką cukru pudru (gdy nie używamy amaretto - które jest słodkie). Wstawić do lodówki.

Żółtka umieścić w misce z 60 g cukru pudru. Całość ubić mikserem na gęstą, puszystą masę. Powinno to trwać ok. 10 minut, a całość musi być gęstą, jasną masą. Następnie po łyżce dodawać serek mascarpone, wciąż ucierając - jednak niezbyt długo. Po dodaniu ostatniej porcji miksować jeszcze chwilę aż do uzyskania gładkiego, puszystego i gęstego kremu.

Przygotować 3 małe pucharki. Mieszankę kawowo-alkoholową wyjąć z lodówki. Kolejno nasączać w niej bardzo mocno biszkopty i wykładać nimi dna pucharków (ma to być jedna warstwa biszkoptów, nie więcej, aby nie zdominowały one smaku deseru; w razie potrzeby należy przełamać je na mniejsze części). Pokryć do warstwą kremu mascarpone i posypać lekko przez sitko kakao. Następnie wyłożyć kolejną porcję mocno nasączonych biszkoptów oraz resztę kremu. Jeśli chcemy, możemy zrobić więcej warstw, jednak na małe pucharki uważam, że tyle jest odpowiednią ilością. Udekorować jednym nasączonym biszkoptem. Deser włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby krem stężał, a całość się schłodziła. Przed podaniem posypać obficie przesianym kakao.

 

Tiramisu idealne – mój (lekko subiektywny ;)) poradnik:

  • Klasyczne, najlepsze, kremowe tiramisu nie zawiera w sobie absolutnie żadnej śmietany kremówki! Moim zdaniem, zbędny jest też dodatek ubitych białek. Ukręcone wraz z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem żółtka, zmiksowane później z mascarpone, dają tę idealną teksturę, którą w tiramisu podziwia się najbardziej.
  • Żółtka należy ukręcić z cukrem pudrem na bardzo gęsty, puszysty krem – trwa to dobre kilka minut. Jeśli zrobimy to niedbale, deser później może „popłynąć” i przede wszystkim nie będzie tak smaczny.
  • Nie należy używać do deseru zbyt dużej ilości biszkoptów – mają one stanowić jedynie warstwy między połaciami pysznego kremu, który jest tutaj najważniejszy.
  • Do deseru używa się klasycznych biszkoptów ladyfingers (savoiardi) – najprostszych, składających się tylko z jajek, cukru i mąki. Jeśli biszkopty nie mieszczą się w naczyniu, można przełamać je na mniejsze części.
  • Biszkopty należy bardzo mocno nasączać ponczem – mają być wilgotne, mocno kawowo-alkoholowe, ale nie mają jednak pływać! Deser nie może absolutnie podchodzić wodą.
  • Do klasycznego tiramisu używa się prawdziwego likieru amaretto – jest on jednak drogi, więc zastąpić go można ewentualnie spirytusem czy też wódką wymieszaną z migdałowym olejkiem. Ponadto, w skład ponczu wchodzi również kawa – bardzo, bardzo mocna, prawdziwa sypana, nie żadne instant-espresso ;).
  • Tiramisu powinno przyrządzać się w szklanych naczyniach – albo dużej misie, albo mniejszych pucharkach, aby warstwy deseru ładnie się prezentowały.
  • Mascarpone użyty do tiramisu to musi być „najprawdziwszy” ser – o dużej zawartości tłuszczu. Deser z takim produktem smakuje najlepiej. Niestety, im droższy ser, tym lepszy, ja jednak nie kupuję często tych najdroższych marek, nie przesadzajmy, z tańszymi również deser bardzo dobrze może się udać.
  • Choć klasycznego tiramisu nie dekoruje się niczym prócz warstw gorzkiego kakao, można opcjonalnie przyozdobić je płatkami migdałowymi czy też pojedynczymi owocami, np. truskawkami czy jagodami.
  • I ostatni, bardzo ważny, choć może najtrudniejszy punkt ;)) – przygotowany deser musi postać w lodówce kilka godzin, aby krem odpowiednio stężał, a całość się schłodziła. Powstrzymajmy się więc przed podjadaniem, a efekty wynagrodzą nasz wysiłek!

 

To chyba wszystko… A więc… smacznego!!! *_*

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 08 czerwca 2013, nashelly
Komentarze
2013/06/08 15:35:47
fantastyczne :) apetyczne:)
-
2013/06/08 17:06:00
Też tak mam, że rzadko kiedy wracam ponownie do przepisów już wypróbowanych bo jest przecież tyle nowych do odkrycia :D Tiramisu wprost uwielbiam - dla mnie to jeden z najdoskonalszych deserów! I popieram: niektórych rzeczy nie da się odchudzić, to już nie to samo, a przecież raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi. W końcu trzeba sobie dogadzać ;) świetny poradnik. Pozdrawiam!
-
2013/06/08 22:03:14
wygląda przepysznie, ja dawno robiłam tiramisu :( i zgadzam się z Tobą, że mało czasu a tyle pysznych dan ma się ochotę spróbować, dlatego czasami się denerweuję gdy dzieciaki chcą znowu jabłecznik lub muffiny z malinami ;)
Pozdrawiam
-
Gość: bagietka.wordpress.com, *.dynamic.chello.pl
2013/06/09 12:10:36
Uwielbiam takie tirmisu z pucharków <3
-
2013/06/10 12:26:52
Kusisz, takiemu tiramisu na pewno się nie oprę:)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/06/10 23:39:29
....i dałam skusić i nie żałowałam. Uwielbiam tiramisu z pucharków. Pyszny deserek!
-
2013/06/11 13:30:37
To mój ulubiony deser :-)
-
Gość: aethanum, *.koba.pl
2015/03/21 21:23:40
po latach zostawiam komentarz.... juz 4. raz robię tiramisu z tego przepisu i muszę przyznać, że to najlepszy przepis ever!!!!!! A do wszelkiego kuchennego działania mam dwie lewe ręce....z tego przepisu tiramisu wychodzi BOMBOWO!!!
-
2016/04/05 13:28:36
Tiramisu z tego przepisu wychodzi cudowne! Chyba nigdzie jeszcze w sieci nie znalazłam lepszego. Chylę czoła!
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/03/31 17:39:25
Czy ten deser można zrobić dzień wcześniej? Z góry dziękuje za odpowiedź
-
Gość: michal1004, *.dynamic.chello.pl
2018/06/16 19:15:43
dlaczego moje tiramisu podeszło wodą. Poza przepisem dodałem piane z ubitych białek
-
2018/06/17 23:06:21
@michal1004 Nie dodaję ubitej piany z białek do tiramisu, więc nie odpowiadam za tak duże zmiany w przepisie, ale zapewne piana nie została właściwie ubita do sztywności
-
Gość: Basia, *.gl.digi.pl
2018/07/02 15:10:31
Przepyszne tiramisu, robiłam pierwszy raz w życiu, ale wyszło wyśmienite! Zależało mi, żeby był to klasyczny włoski deser, Twoje wskazówki od razu mnie przekonały (jak to dobrze, że można uczyć się na czyichś błędach, korzystając z lat pracy i doświadczenia :-))
Bardzo dziękuję za ten wpis, do przepisu będę wracać jeszcze nie raz i nie zamienię go na żaden inny! :-)