Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb orkiszowo-pszenny ze śliwkami i słonecznikiem + pyszna pasta z suszonych pomidorów

Mój drugi chleb. Pszenno-orkiszowy, z dodatkiem ziaren słonecznika oraz suszonych śliwek - słono-słodki, chrupiący. Z niesamowicie grubą i chrupiącą skórką... Która tworzy się z powodu długiego leżakowania ciasta. Przepyszny! A do tego kolejna pasta - z suszonych pomidorów. Tak, wiem, niedawno prezentowałam pomidorową pastę jajeczną - ale ta jest zupełnie inna. Uwielbiam kupną pastę z suszonych pomidorów pewnej znanej firmy. I chciałam właśnie odtworzyć jej smak. Nie ma w niej absolutnie ugotowanych jajek! Majonez, suszone pomidory, cebulka, bazylia, szczypta soli i cukru. I... wyszła naprawdę taka, jak sklepowa! Przepyszna! Uwielbiam. Polecam gorąco!

 

Chleb orkiszowo-pszenny ze śliwkami i słonecznikiem

Bazowy przepis J. Hamelmana, ja jednak zmieniłam proporcje mąki, dodając orkiszową, graham i pszenną; zamieniłam rodzynki na suszone śliwki i nieco zmieniłam sposób przygotowania. Podaję po modyfikacjach.


Składniki (1 duży bochenek):

Biga:

  • 115 g mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • 75 ml wody, ciepłej
  • 1/2 g świeżych drożdży (szczypta)

Z ciepłej wody, cukru i drożdży sporządzić rozczyn. Odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać go z mąką do połączenia się składników. Zagniecioną bigę odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na 12-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + więcej do podsypywania
  • 70 g mąki pszennej graham
  • 255 ml wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 11 g świeżych drożdży + szczypta cukru
  • cała biga
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 40 g suszonych śliwek, posiekanych

W 55 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem, zostawić na 15 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie w misce wymieszać mąkę, sól, resztę wody i cały rozczyn. Wyrabiać hakiem miksera ok. 3 minut. Po tym czasie dodawać bigę, rwąc ją na kawałki. Wyrabiać kolejne 3 minuty. Na końcu wmieszać słonecznik i śliwki, wyrabiać 2-3 minuty. Ciasto wyłożyć na blat i podsypując mąką zagniatać jeszcze chwilę w rękach. Po czym odstawić je w ciepłe miejsce, w misce po przykryciem, na 2 godziny. Po 1 godzinie ciasto wyjąć z miski i złożyć na 3 części, aby je odgazować, i z powrotem odstawić do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką dość długiej keksówki, wyrównać. Jeszcze raz przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ostatniego wyrastania; na 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć do niego wyrośnięty chleb i piec ok. 35-40 minut. Gdyby chleb zbyt mocno przyrumieniał się z wierzchu lub gdyby „paliły” się śliwki, należy przykryć go folią aluminiową. Gotowy bochenek wyjąć z pieca, wyjąć z formy i zostawić do ostygnięcia (lub… kroić gorący :D).

 

 

Pasta z suszonych pomidorów z cebulką i bazylią

Przepis autorski.

 

Składniki (mała miseczka):

  • 8 suszonych pomidorów z oleju (całe, duże pomidory)
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki drobniutko posiekanej białej cebulki
  • cukier

Pomidory rozgnieść blenderem na gładką pastę. Następnie dodać majonez, wymieszać, dodać cebulę i bazylię. Wymieszać, doprawić do smaku cukrem (pasta będzie słona od pomidorów).



Smacznego!!! :))

 

piątek, 05 lipca 2013, nashelly
Komentarze
2013/07/05 17:37:05
Domowy chlebuś najlepsza rzecz na świecie, do tego pasta i śniadanie - ideał :)
-
Gość: Agatkaah, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/05 21:22:59
Pyszny chleb! Lubię orkisz ;)
-
2013/07/06 10:05:48
Bardzo, bardzo ciekawa propozycja z pastą pomidorową! Musi być smaczna...:)
-
2013/07/06 11:25:21
Obie propozycje są dla mnie wymarzone!
-
2013/07/06 16:01:39
Zgłodniałam na sam widok!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/09 13:19:07
Chlebek z tą pastą znakomity i na śniadanko i na kolację
-
2013/07/15 19:37:06
Koniecznie muszę spróbować tej pasty, a o chlebie nie wspominając! Pozdrawiam!
-
2013/07/16 23:31:55
Chlebek wygląda smakowicie :) a suszone pomidory zawsze i niemal do wszystkiego mogłabym dodawać
-
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/07/17 21:08:06
Chlebek rewelacja! Zapraszam do udziału w konkursie: nietylkookuchni.blogspot.com/2013/07/konkurs-z-nagrodami-jeszcze-tylko-11-dni.html