Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Krem bawarski z Oreo - po francusku po raz kolejny.

 

Tak właściwie, krem ten jest połączeniem rzeczy, które uwielbiam, i tych, których nawet nie lubię. Uwielbiam wszystko, co kremowe, maślano-śmietankowe i tłuste (w dobrym tego słowa znaczeniu ;)), nie przepadam za zbytnio puszystymi i piankowymi deserami. Uwielbiam desery, które są bardziej kremowo-delikatne niż wściekle słodkie, lecz nie lubię tych tak delikatnych, które po wzięciu w usta zamieniają się w chmurę powietrza. Nie lubię zbytnio ciastek Oreo, ale przepadam za nimi w różniastych deserach.

Ale od dawna wiedziałam już, że prędzej czy później muszę zrobić oryginalny krem bawarski - czyli francuski bavarois. Oczywiście, skorzystałam z najlepszego możliwego źródła, bowiem z receptury samego mistrza Herme - i jak zwykle się nie zawiodłam. Wykonałam go w najprostszej wersji, śmietankowej. A tradycyjny bavarian składa się z: kremu angielskiego, bazującego na mleku i żółtkach, żelatyny oraz ubitej śmietanki. Od siebie dodałam słodkie Oreo, które ślicznie przełamują biały kolor deseru i bardzo delikatny, mało słodki smak. Pyszna propozycja, na lato idealna ;) Polecam gorąco!

 

Przepis na krem bawarski autorstwa P. Herme z Deserów. Krem jest mało słodki, puszysty i lekki. Moim pomysłem było dodanie pokruszonych ciasteczek, które dodają deserowi słodyczy.

 

Składniki (4 porcje)

Krem angielski:

  • 75 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka

Mleko i śmietankę wymieszać w rondelku, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Żółtka ubić z cukrem na gęsty, puszysty krem. Następnie powoli wlewać strumieniem gorące mleko ze śmietanką, wciąż miksując. Miksturę przelać z powrotem do rondla i podgrzewać, wciąż mieszając, aż krem zgęstnieje –nie można jednak absolutnie dopuścić do zagotowania, żeby nie wyszła nam jajecznica. Krem jest gotowy, gdy po przejechaniu palcem po zanurzonej w nim łyżce zostanie wyraźna smuga.

Ponadto:

  • 1 łyżeczka żelatyny + kilka łyżek wody
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 100 g ciasteczek Oreo

Żelatynę rozpuścić dokładnie w kilku łyżkach wrzątku, a następnie dodać do gorącego kremu angielskiego. Zmiksować i wstawić do miski z lodowatą wodą, aby całość lekko zgęstniała. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę. Dodać ją do przestudzonego kremu i wymieszać dokładnie szpatułką. Oreo pokroić na kawałki lub pokruszyć i wmieszać w krem. Tężejący deser rozlać do pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 06 lipca 2013, nashelly
Komentarze
Gość: Adelayna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/07/06 19:02:14
Pyszny, kremowy deser, to lubię! :)
-
2013/07/06 19:56:35
Wygląda O-B-Ł-Ę-D-N-I-E ! Konsystencja zupełnie taka, jak deser AREO z Biedronki. Na pewno spróbuję w przyszłości, takich smakołyków się nie omija :) Pozdrawiam cieplutko navynut.blogspot.com
-
2013/07/06 21:00:53
Wygląda świetnie :)
-
2013/07/06 21:25:59
to może i mi by posmakowało w takiej wersji oreo, bo jako same ciastka ujdą, ale szału nie ma:) desery lubię ale też nie za słodkie, więc idealny ten krem i dla mnie:)
-
2013/07/07 23:07:22
Jeśli chodzi o oreo mam to samo- samych nie jadam, w deserach przepadam.
Krem prezentuje się smakowicie :)
-
2013/07/09 16:46:58
Krem wygląda niebiańsko :)!
-
2013/07/15 00:15:47
cudowny ten krem...szczerze mowiac nigdy nie jadlam ciasteczek oreo...ale ostatnio widze bardzo duzo przepisów na ich bazie więc muszę sie pokusić i zakupić dla urozmaicenia smakow...pozdrawiam
-
2013/07/15 23:11:55
Wygląda mega smakowicie