Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Aksamitne lody: z mascarpone, pistacjami, sosem jagodowym i jagodami.

 

Gdy byłam nieco młodsza, kupowałyśmy z mamą często w pewnej znanej sieciówce lody o wdzięcznej nazwie crema di mascarpone. Zawierały one w sobie kilka orzechów pistacjowych oraz malinowy mus i bardzo nam w owym czasie smakowały. Później jakoś długo nie mogłyśmy dostać w sklepie wyżej wymienionego deseru. A że zarówno pistacje, jak i, przede wszystkim serek mascarpone (i bardzo kremowe, kaloryczne desery ;)) wprost uwielbiam, wiedziałam, że prędzej czy później wykonam podobne lody w domu.

Postanowiłam więc iść na żywioł - i stworzyć własną recepturę idealnych, kremowych łakoci. Najpierw zrobiłam więc klasyczny krem angielski na żółtkach - jednak na śmietance kremówce, a nie mleku. Do tego dodałam ubite białka, no i oczywiście - dużo aksamitnego serka mascarpone utartego z cukrem pudrem. A jako dodatki - posiekane pistacje, świeże jagody oraz jagodowy sos. Lody wyszły wprost przepyszne. Cudownie kremowe, ciężkie - boskie.

A parę dni później dorwałam w wyżej wymienionym sklepie przytaczane wcześniej lody. I po prostu nie ma nawet żadnego porównania. Ot, zwykłe, smętnie śmietankowe, napowietrzone lody. Podejrzewam, że nawet nie skończę tego pudełka. W każdym razie - moje lody polecam bardzo gorąco i zapraszam!

 

Lody mascarpone z pistacjami i sosem jagodowym

Przepis autorski.

Składniki (1 pudełko lodów):

  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g śmietanki kremówki 30 %
  • 8 łyżek cukru
  • 70 g pistacji solonych
  • 7 łyżek jagód
  • 2 jajka

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając 3 łyżki cukru, a następnie miksując jeszcze kilka minut aż do uzyskania lśniącej, gładkiej, sztywnej masy. Śmietankę umieścić w rondelku, dodać 3 łyżki cukru. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Żółtka ukręcić mikserem, aby się napuszyły, a następnie dodać gorącą słodką śmietankę. Całość ucierać, a następnie przełożyć z powrotem do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aby całość zgęstniała – absolutnie jednak nie można dopuścić, aby krem się zagotował, bo wtedy z żółtek wyjdzie nam jajecznica. Przestudzić w zlewie z zimną wodą. Pistacje obrać, posiekać dość grubo.

Jagody umieścić w rondlu, zasypać pozostałymi 2 łyżkami cukru. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści i utworzy gęsty, jagodowy syrop (kilka minut). Następnie część owoców rozgnieść na papkę, zostawiając jednak część w całości. Włożyć do lodówki do przestudzenia.

Mascarpone utrzeć krótko mikserem na krem, a następnie dodać przetartą przez sito masę żółtkową. Zmiksować. Następnie starannie wmieszać pianę z białek, a potem posiekane pistacje. Wszystko zmiksować i przełożyć do garnka. Lody wstawić do zamrażarki na 2 godziny, co pół godziny miksując wszystko dokładnie mikserem, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu.

Po tym czasie lody wyjąć i przełożyć do pojemnika, gdzieniegdzie dodając jagodowy sos. Włożyć do zamrażarki na kilka godzin do stężenia. Uwaga: lody twardnieją bardzo mocno, także przed spożyciem należy je wyjąć kilkadziesiąt minut wcześniej.

 

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 24 sierpnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/08/24 16:20:36
Po roladkach wpadłam na deser do Ciebie :)
wygląda pysznie!
Pozdrawiam!
Nina
Gotuj-Sam.blogspot.com
-
Gość: Ola in the kitchen, *.adsl.inetia.pl
2013/08/25 21:17:20
Rewelacyjne połączenie smaków :D
-
Gość: Agatkaah, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/25 21:34:51
Pyszne lody, też uwielbiam mascarpone ;)
-
2013/08/26 19:54:02
obłęd smaków zamrożonych w lody ! chętnie bym spróbowała bo zapowiada się przepysznie !!!
-
2013/08/26 22:28:05
Mascarpone zajadam czasem z jagodami i miodem - taki szybki i super pyszny deser. Domyślam się jak muszą smakować te lody - częstuję się zatem!:)
-
2013/08/27 00:12:30
rzeczywiście telepatia ;) Twojej wersji lodów tez chętnie spróbuję!
-
2013/08/27 09:58:34
aj,aj-to są tylko looody?! Cudooo <3 zakochana po same uszy, połączenie pistacji, mascarpone-mega!
-
2013/08/27 16:32:54
Ale obłędnie wyglądają i na pewno tak smakują :)!
-
2013/08/31 20:25:33
te lody to cudo!:) chętnie bym spróbowała, a wszystkie składniki uwielbiam:)
a domowe wersje często smakują lepiej niż sklepowe:)
-
2013/09/07 18:23:42
Jagody i serek mascarpone - mniam! :) Muszą smakować obłędnie :)