Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Domowa Nutella. I Golden Syrup.

 

Jak każde dziecko, a teraz również jak większość dorosłych (tak, tak, choć mało kto się do tego przyznaje!) uwielbiam Nutellę. Kremowa, czekoladowa słodka. Oczywiście, raczej nie na chlebie. Ale również - oczywista oczywistość - koniecznie... z masłem! Chyba pisałam już o tym kiedyś.

Wiedziałam, że prędzej czy później zrobię własną wersję tego smakołyku. Nie mogłam tylko zdecydować się na żaden konkretny przepis. Jako pierwszy więc wypróbowałam ten najbardziej popularny, pochodzący z Moich Wypieków. I trochę się rozczarowałam. Krem nie jest zły, ale nutelli to on nie przypomina, ma też dość nietypową konsystencję. Ale chyba żeby się przekonać, musicie spróbować sami :)

I zapraszam do oglądania! :)

 

Golden syrup

Przepis stąd, podaję po niewielkich modyfikacjach.

Składniki (mały słoiczek):

  • 40 g + 200 g cukru
  • 120 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Na patelni umieścić 40 g cukru i zrobić bursztynowy karmel, następnie szybkim ruchem wlać go do rondla z wrzącą wodą, postawionego na gazie. Podgrzewać, nie mieszając (!), aż kryształki karmelu znów się rozpuszczą. Dodać resztę cukru, sok z cytryny, zamieszać i gotować ok. 45 minut, aż całość zgęstnieje i będzie mieć konsystencję lejącego miodu – uwaga, po ostygnięciu syrop znacznie jeszcze zgęstnieje. Przestudzić, przelać do słoiczka.

 

Domowa Nutella, ciągnąca i mocno czekoladowa

Przepis z MW (klik), podaję po niewielkich zmianach.

Składniki (1 słoik):

  • 50 g orzechów laskowych
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 150 g mleczka skondensowanego słodzonego (np. w tubce)
  • 2 łyżki golden syropu lub ew. miodu

Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie usunąć skórki, pocierając nimi między szmatką. Zmielić robotem na pył, a następnie blenderem miksować przez ok. 10 minut, aż powstanie z nich gładka, tłusta pasta. W kąpieli wodnej roztopić mleczko skondensowane z czekoladą i golden syropem. Mieszankę dodać do pasty orzechowej i wszystko razem zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!! *_*

 

niedziela, 04 sierpnia 2013, nashelly
Komentarze
Gość: Agatkaah, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/04 19:30:38
Pyszna, może wypróbuję ;)
-
2013/08/04 20:32:27
Taką nutellę już mam za sobą, ale Golden Syrup muszę w końcu sama zrobić! :)
-
2013/08/04 21:58:04
Biorę oba słoiczki:D
-
2013/08/04 23:04:44
Takie kremy muszą smakować nieziemsko dobrze :D
-
Gość: beti27, *.rzeszow.mm.pl
2013/08/05 20:12:19
O jakie pyszności :) zapisuję do wypróbowania :)
-
Gość: toskaniau, *.speed.planet.nl
2013/08/06 10:17:41
oj, jakie pysznosci u ciebie :)
-
2013/08/15 17:45:30
Przepis na złoty syrop zawsze się przyda:)
-
Gość: ewciusia, *.dynamic.chello.pl
2014/12/28 17:49:28
Nutella (ta druga wersja) superr, bardzo zbliżony smak do oryginału ;) już tężeje w lodówce ;)