Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki w kokosowym cieście curry z sosem słodko-kwaśnym

 

O swoim stosunku do krewetek pisałam już kilka postów wcześniej. Dziś już więc nie muszę nic dodawać - wystarczy powiedzieć, że gdy byłam sama w domu, korzystałam z okazji przyrządzenia tych owoców morza jeszcze kolejny raz. Tym razem jednak postawiłam na smak krewetek w czystej postaci.

No, może nie do końca "czystej". Usmażyłam je bowiem w pysznym, kokosowym cieście i podałam z wyśmienitym wręcz i śmiesznie prostym sosem słodko-kwaśnym: na bazie majonezu, z ketchupem oraz dżemem morelowym i płatkami migdałowymi. Smakowały przepysznie, szkoda, że nie jadam krewetek częściej... Bo są łatwe i szybkie w przygotowaniu i można przyrządzić je na miliony sposobów, nie tracąc przy tym ich wyjątkowego smaku. Polecam więc serdecznie!

 

Inspiracja: przepis stąd, podaję wg własnych proporcji. Dodatek curry do ciasta – mój pomysł.

 

Składniki (2-3 porcje):

  • 20 krewetek królewskich, obranych i podgotowanych
  • 2 lekko czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 małe jajko
  • 5 łyżek mleka (około)
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • olej
  • sól

W misce wymieszać mąkę, wiórki, jajko, mleko i curry, rozbełtać widelcem na jednolitą masę (nie będzie jednak całkiem gładka z powodu dodatku kokosa), tak, aby konsystencją przypominała gęstą śmietanę. Krewetki oprószyć solą. Na patelni rozgrzać dobrze olej. Krewetki kolejno zamaczać mocno w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na niewielkim ogniu po kilka minut z obu stron, tak, aby się przyrumieniły. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

 

Sos słodko-kwaśny, majonezowo-ketchupowo-morelowy z migdałami

Inspiracja: przepis z reklamówki Knorra (chyba), ja jednak dodałam od siebie migdały i zamieniłam dżem brzoskwiniowy na morelowy. Podaję po modyfikacjach.

Składniki (1 miseczka):

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 3/4 łyżeczki curry
  • 1 łyżka płatków migdałowych, podprażonych i ostudzonych

W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Podawać do smażonych krewetek, maczając je w sosie.



Smacznego!!! *_*

 

piątek, 09 sierpnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/08/10 12:39:57
Wygladaja baaardzo smakowicie ;)))) Uwielbiam owoce morza ;))) Pychotka
-
2013/08/11 12:05:21
Me gusta! Zdecydowanie moje smaki, krewetki w kokosowym cieście brzmi smakowicie do tego jeszcze sos curry :)
-
Gość: Lilaky, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/11 16:54:28
Też przepadam za krewetkami, mniam :)
-
2013/08/12 00:08:11
Ojej jestem krewetkożercą, zjadłabym cały talerz! :)
-
2013/08/12 22:31:46
Koniecznie do wypróbowania :)!!!