Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w panierce z... chipsów! I przepyszny domowy ketchup, bardzo aromatyczny.

 

U mnie w domu nigdy nie jadało się "schabowych". To znaczy - owszem, często mówiło się tak na pewne danie obiadowe, ale pod tą mylącą nazwą zawsze tkwiły u nas panierowane piersi z kurczaka. Bo można je krócej smażyć, a mięso jest miękkie i soczyste.

Ja sama robiłam już panierowane piersi z kurczaka na kilka sposobów. Były klasyczne, w bułce tartej i ziarnach, były również panierowane w pokruszonych krakersach, a nawet w słodkich sezamkach.

Dzisiejszy pomysł również należy do bardzo ciekawych, piersi kurczęce zapanierowałam bowiem... w pokruszonych chipsach! I wyszły pyszne, naprawdę. Nie za słone, a jednocześnie fajnie doprawione za sprawą ziemniaczanej przekąski. Niewysuszone, dzięki olejowi pochodzącemu z chipsów... Naprawdę godna polecana odmiana!

I choć swoje kurczaki podałam z prostym dipem ketchupowo-majonezowym, to wpadłam później na genialny pomysł: że idealnie wręcz smakowałyby z prawdziwym, domowym ketchupem. A niedawno sama ketchup taki robiłam - ponieważ jestem wielką fanką ketchupów w ogóle. Wyszedł po prostu zjawiskowy! Z dojrzałych, mięsistych pomidorów, z dodatkiem warzyw oraz jabłka, no i przede wszystkim z wieloma aromatycznymi przyprawami: bazylią, oregano, czosnkiem, papryką... No naprawdę, byłam z siebie dumna. A więc polecam wszystko gorąco i zapraszam!

 

 

Piersi z kurczaka w panierce z chipsów

Przepis autorski.

Składniki (2 porcje):

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka
  • 2 paczki małych chipsów paprykowych, np. Lay`s
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej

Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki i rozbić je na cieńsze kotlety. Oprószyć lekko solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wbić jajko, rozbełtać dokładnie z mlekiem. Chipsy rozdrobnić tłuczkiem na proszek i wymieszać z bułką tartą.

Kawałki kurczaka panierować kolejno w jajku oraz porządnie w rozdrobnionych chipsach.

Na patelni rozgrzać dobrze olej. Smażyć kurczaki po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, częściowo pod przykryciem, tak, aby panierka się zrumieniła, a kurczak nie pozostał surowy w środku. Odsączyć delikatnie ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podawać w towarzystwie ulubionego sosu lub dipu – moje propozycje tutaj, klik, albo też domowego ketchupu - przepis poniżej.

 

 

Domowy ketchup z warzywami, jabłkiem, bazylią, oregano, czosnkiem i papryką wędzoną

Przepis autorski.

Składniki (2 średnie słoiczki):

  • 1 kg pomidorów, podłużnych i mięsistych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała marchewka
  • po kawałku selera i pora
  • 1 małe jabłko
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • woda
  • sól
  • 4-6 łyżek cukru
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1 łyżka suszonego czosnku, mielonego
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Warzywa oraz jabłko obrać, pokroić w kawałki i umieścić w garnku razem z pomidorami i cebulą. Zalać małą ilością osolonej wody, przykryć i dusić ok. 30 minut do całkowitej miękkości. Po tym czasie rozgnieść blenderem na gładką papkę i dokładnie przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się pestek itp. Następnie umieścić z powrotem w garnku, dodać koncentrat i gotować na niedużym ogniu, aż całość zgęstnieje. Dodać ocet, cukier do smaku i gotować dalej do zgęstnienia. Następnie doprawić solą. Dodać resztę przypraw, w razie potrzeby doprawić solą, cukrem bądź octem. Skrobię rozrobić w minimalnej ilości wody, dodać do ketchupu i gotować jeszcze chwilę, mieszając, do zgęstnienia. Ketchup przekładać do wyparzonych słoiczków, można dodatkowo go zapasteryzować.

 

Smacznego!!! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 15 sierpnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/08/15 16:40:40
Takiej panierki jeszcze nie robiłam..Ketchup też wygląda pysznie..
-
2013/08/15 19:59:52
Pomysł na panierkę prima sort! Ketchup z kolei z moimi ulubionymi przyprawami, mniam :)
-
2013/08/15 20:36:03
Mmmmm przepyszny kurczak, takiej panierki jeszcze nie robiłam chętnie wypróbuję :) Pozdrawiam.
-
2013/08/15 20:39:44
Na sklepowe ketchupy patrzeć już nie mogę, ale Twój to co innego;) Koniecznie muszę wypróbować!
-
2013/08/15 21:39:48
Świetny pomysł ! Co prawda, nie jadam chipsów, ale mojemu chłopakowi na pewno przypadłyby do gustu !
-
2013/08/16 10:58:01
Również wolę takie różne wersje z panierką niż schabowego ;) Ketchup wydaje się być naprawdę smakowity :))
-
2013/08/16 12:33:42
Grzeszna ta panierka, ale na pewno pyszna. Ketchup <3
-
2013/08/20 19:59:29
Uwielbiam takie udziwnienia. Mięso wygląda na bardzo soczyste! Muszę wypróbować :)
-
Gość: magda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/21 08:34:00
świetny pomysł na kurczaka, a keczup zapowiada się obłednie
zapraszam do siebie

megishow.blogspot.com/2013/08/konkurs.html
-
2013/08/24 09:19:48
w chipsach jeszcze nie panierowałam, świetny pomysł!:) a domowy ketchup zawsze będzie lepszy:)