Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

W klimacie retro. Krem Snickers i waniliowy blok mleczny.

 

Szczerze mówiąc, nie wiem, czy pamiętam ten krem z dzieciństwa. Wiele osób z pokolenia `90 wspomina z rozrzewnieniem czy to krem Snickers, czy też Milky Way. Ja nie do końca do nich należę. To znaczy: pamiętam dobrze wygląd wspomnianych łakoci, pamiętam też ich widok na sklepowych półkach, jednak nie wiem, czy kiedykolwiek je jadłam, może bardzo sporadycznie – i też jakoś szczególnie mi na tym nie zależało, bowiem moi Rodzice odżywiali mnie raczej zdrowo. Nie pamiętam częstego pałaszowania chipsów albo batoników – i to wcale nie dlatego, że było mi to zabraniane, nie; po prostu sama się do tego nie garnęłam.

Jednak, jak to bywa, głos większości robi swoje – dlatego też wiedziałam, że prędzej czy później wykonam wyżej wymieniony krem sama w domu. Poza tym, zawiera on przecież wszystko, co uwielbiam: połączenie słonego masła z orzeszków ziemnych ze słodkim karmelem (czyli u mnie: masą kajmakową) oraz czekoladowym kremem (u mnie: domowym, lecz kupny w typie Nutelli również się sprawdzi). Jak się spodziewałam, krem posmakował mi bardzo. Do kruchych ciasteczek, owoców, do wyjadania łyżeczką. Prawdziwa guilty pleasure ;).

Co zaś się tyczy mlecznego bloku waniliowego – nie jadłam go nigdy wcześniej. W dzieciństwie Mama robiła mi raczej jego bardziej popularną, czekoladową (a raczej kakaową) wersję. Jednak biała, waniliowa również smakuje pysznie. Bardzo lubię mleko w proszku, więc przysmak jego fanom polecam szczególnie. Do tego ulubione bakalie, u mnie najchętniej: rumowe rodzynki. Prosto, pysznie. I sentymentalnie ;). Zapraszam serdecznie!

 

Domowy krem Snickers

Inspiracja: stąd.

Składniki (1 słoik):

Do słoika wkładać naprzemiennie po łyżce każdego z trzech wymienionych kremów. Przechowywać w lodówce.

 

 

Blok mleczno-waniliowy

Przepis własny, powszechnie znany.

Składniki (keksówka):

  • 500 g mleka w proszku pełnego + 3 łyżki
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 paczka herbatników
  • opcjonalnie: rodzynki lub inne bakalie, namoczone w rumie

Do miski wsypać przesiane mleko w proszku (całość) i połamane na kawałki herbatniki (jeśli lubimy, również inne bakalie). W garnuszku zagotować 3/4 szklanki wody z masłem, wanilią i cukrem. Cały czas mieszać, aż masa będzie jednolita. Do miski z mlekiem w proszku i herbatnikami wlewać stopniowo miksturę, mieszając. Na koniec dokładnie wymieszać i wylać do wyłożonej folią aluminiową foremki. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, do stwardnienia, a następnie kroić na kawałki.

 

Smacznego! :))

 

poniedziałek, 12 sierpnia 2013, nashelly
Komentarze
2013/08/12 15:06:55
O nie... Takich przepisów powinno się zabronić!!!! :-) Wszystko jest tak przepyszne i piekielnie kaloryczne! Przed chwilą upiekłam ciasto jeżynowe, ale ten krem snickers nie da mi na długo spokoju!
Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych sukcesów... ;-)
-
2013/08/12 18:42:16
Ja akurat ten krem doskonale pamiętam i też należę do tych, co ubolewają nad tym, że zniknął ze sklepowych półek. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zrobienia domowej wersji, ale póki co ilość kalorii mnie odstrasza, tym bardziej, że wiem, że pewnie wciągnęłabym cały słoik na raz ;)
-
Gość: limonka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/12 19:44:41
Jeszcze tu nie byłam ale ciesze się, że dziś trafiłam. Same grzeszne pyszności pokazujesz. Ale takie smakują najlepiej:)) Pozdrawiam i na pewno będę do ciebie zaglądać.
-
2013/08/12 19:49:17
dwie bomby smakowe ;) mozna grzeszyc

-
Gość: julka, *.cnet.gawex.pl
2013/08/12 20:22:52
ooo, krem snickers... :) TO JEST TO! :D o wiele lepszy od batona :P
-
2013/08/12 20:28:04
Och ten krem... Wieki go nie jadłam! :) Zawsze mi smakował, a domowy pewnie jest jeszcze smaczniejszy :)
-
2013/08/13 11:23:23
Już widzę oczyma wyobraźni jak maczam kawałki bloku w tym kremie. Hmmm rozpłynęłam się zupełnie!
-
2013/08/13 11:29:44
Kupuję podobny krem w dwukolorowej wersji - czekoladowo - mleczny :) Jest pyszny ale ten domowy musi być duużo lepszy :)
-
2013/08/14 10:20:29
Uwielbiam takie pysznosci:)
-
2013/08/14 20:40:45
Ale kuszące ambrozje :)
-
2013/08/15 12:22:24
Nie powinno się tak kusić ludzi...;)!
-
2013/08/20 22:04:34
Krem to niebo w gębie... Cudowne słodkości :)
-
2013/09/19 12:17:34
Przepis na krem spisany i czeka na swoją kolej :)
-
2014/02/03 21:00:12
Ten blok na pierwszy rzut oka przypomina mi hiszpańskie Turrón-y. Uwielbiam wanilię i muszę przyznać, że narobiłaś mi nim niemałego smaku! :)