Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Przepyszna tarta: maślane ciasto cynamonowe, cynamonowy creme patissiere, śliwki. Orzechy włoskie i czekolada.

 

Lubię owoce lata, jasne, że tak: jagody, truskawki, maliny. Wszyscy je uwielbiają. Ale ja jednak zdecydowanie wolę dary złotej jesieni. Uwielbiam wręcz dorodne śliwki, ubóstwiam figi, przepadam za słodkimi gruszkami i miękkimi, soczystymi jabłkami. Tak, każdy kocha lato. Lecz tak właściwie ja już chyba nacieszyłam się nim wystarczająco, i czekam teraz na jesień.

Już od jakiegoś czasu marzyłam o podobnej tarcie: słodkiej, kremowej, bardzo maślanej i aromatycznej. Spód zrobiłam z klasycznego kruchego ciasta maślanego z dodatkiem cynamonu i mielonych orzechów włoskich. Na to wyłożyłam warstwę kremowego, muślinowego creme patissiere, również w wersji cynamonowej. Do tego: duszone śliwki, prażone orzechy włoskie i kapka gorzkiej czekolady. Jak się spodziewałam, tarta wyszła przepyszna. No bo wprost ubóstwiam takie maślane, kremowe smaki. I cynamon. O tak. Polecam naprawdę gorąco!

 

Tarta cynamonowa z cynamonowym crème pâtissière, śliwkami, orzechami włoskimi i czekoladą

Przepis na  crème pâtissière autorstwa P. Herme, ja jednak dodałam więcej masła i od siebie dodałam cynamon. Cała reszta i koncepcja deseru – autorskie.

Kruchy maślany spód cynamonowy z orzechami włoskimi (tartownica 26-28 cm):

  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła, pokrojonego w kawałki
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

W misce wymieszać mąkę, cukier, orzechy i cynamon. Dodać masło oraz jajko i palcami krótko formować „kruszonkę”. Następnie zagnieść szybko gładką kulę ciasta i włożyć ją do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować. Przenieść na wałku do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tartownicy i wylepić formę, odkrawając wystające kawałki ciasta. Ponakłuwać widelcem i piec w 180 stopniach najpierw z obciążeniem przez ok. 15 minut, a potem bez przez ok. 8. Wystudzić całkowicie.

Cynamonowy creme patissiere:

  • 350 ml mleka, pełnego
  • 4 żółtka
  • 80 g drobnego cukru
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 30 g maizeny (skrobi kukurydzianej) – to nie jest mąka kukurydziana! – lub skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej

Żółtka ukręcić z cukrem na gęsty, puszysty krem. Następnie dodać skrobię i cynamon i wszystko razem ukręcić. W międzyczasie w rondlu zagotować mleko. Gorące mleko powoli dodawać do masy żółtkowej, wciąż miksując. Następnie chwilę jeszcze ucierać, po czym masę przełożyć z powrotem do rondla i podgrzewać na niewielkim gazie, nieustannie mieszając, do zagotowania a następnie kilka minut, póki masa wyraźnie nie zgęstnieje. Wtedy wyłączyć palnik, a rondel przenieść do miski wypełnionej zimną wodą z lodem. Przestudzić, mieszając, a gdy krem osiągnie temperaturę 50 stopni, wmiksować do niego masło. Uwaga: jeśli na którymś etapie w kremie zrobiły się grudki, należy przetrzeć go przez sito. Gotowy krem wystudzić, nakryć przezroczystą folią, aby nie utworzył się „kożuch”, i wstawić do lodówki na kilka godzin do zgęstnienia.

Śliwki duszone:

  • 500 g śliwek
  • 4 łyżki cukru

Śliwki wypestkować, poprzekrawać na ćwiartki, wrzucić do rondla razem z cukrem. Zagotować i gotować kilka minut, aż owoce zmiękną. Wystudzić, odsączyć z syropu.

Ponadto:

  • 3 łyżki orzechów włoskich, podprażonych i posiekanych grubo
  • 50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka masła

Na wystudzonym spodzie rozsmarować zimny creme patissiere. Na to porozkładać duszone śliwki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Tartę posypać orzechami i polać dekoracyjnie roztopioną czekoladą.

 

Smacznego!!! *____*

 


środa, 11 września 2013, nashelly
Komentarze
2013/09/11 20:59:20
na takie ciasto mam ochotę już od dawna
-
2013/09/12 09:05:57
Ojej, tyle pyszności w jednym, mniam
-
2013/09/12 09:43:43
Śliczna! Śliwki i cynamon - ciasto musi rozpływać się w ustach :)
-
2013/09/12 11:35:34
Ależ na bogato ta tarta! Figi też za mną jeszcze chodzą...
-
2013/09/12 23:39:20
cóż za rozpusta :) same pyszności!
-
2013/09/14 17:23:28
Wydaje mi się, że tyle w nim pysznych składników, ze nie skończyłoby się u mnie na jednej porcji:)
-
Gość: Agatkaah, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/15 17:40:29
Pyszna. Uwielbiam cynamon!
-
2013/09/15 17:41:06
Ale rozkosz dla podniebienia...:)
-
2013/09/15 19:23:38
Wygląda przepysznie, zjadłabym teraz:)
-
2013/09/16 22:54:55
Śliwki, czekolada, creme patissiere, no i przede wszystkim ten cynamon :-) Po prostu boska ta tarta!
-
Gość: maple-pie.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2013/09/26 08:49:40
Mmmm... wszystko, co lubię. Chyba skuszę się na taką tartę w weekend :)

I ja też zdecydowanie nacieszyłam się smakami lata, teraz czas na śliweczki, jabłka i moje najukochańsze dynie i warzywa korzeniowe...