Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Wrześniowa spiżarnia. Chutney cebulowy z rodzynkami i curry. Aromatyczne suszone pomidory.

 

Bardzo w tym roku zaniedbałam się z domowymi przetworami. Zrobiłam tylko truskawkowy dżem z octem balsamicznym, a tak to chodziłam tylko między straganami na targu, podziwiając pyszniące się na nich owoce, i nie mogąc zmobilizować się do pracy. Ale na usprawiedliwienie mogę podać, że zdecydowanie bardziej lubię przetwory wytrawne. No właśnie, zrobiłam przecież niedawno przepyszny, domowy ketchup, i niebawem chyba powtórzę go, w nieco innej wersji.

A dziś prezentuję dwie propozycje do wytrawnej, domowej spiżarni. Pierwsza – klasyk, domowe, suszone pomidory, w oleju i aromatycznych przyprawach. Są po prostu zjawiskowe. Tak pachnące i pomidorowe, jak żadne, nawet najlepsze kupne. Z pomidorów lima po 2,50 za kg – to się nazywa biznes.

I drugi przysmak: słodko-kwaśny chutney z cebuli: białej, karmelizowanej i duszonej lekko w cukrze, z dodatkiem octu z białego wina, rodzynek i curry. Przepyszny! Uwielbiam takie przetwory. Gorąco więc polecam!



 

Chutney cebulowy z rodzynkami i curry

Przepis autorski.

Składniki (2 słoiczki):

  • 2 duże białe cebule (ok. 250 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki rodzynek sułtanek
  • 3/4 szklanki soku jabłkowego + woda
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utłuczonych
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól

Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać rodzynki, zalać sokiem i gotować na minimalnym ogniu kilkadziesiąt minut, mieszając i w razie potrzeby dolewając troszkę wody, aż cebula zmięknie. Gdy płyn już odparuje, a cebula będzie miękka, dodać cukier i przyprawy. Zagotować i gotować kolejne ok. 20 minut, aż cukier się skarmelizuje i utworzy się gęsta konfitura. Dodać ocet, doprawić lekko solą do smaku (lecz chutney ma być słodki!) i gotować jeszcze chwilę. Gotowy przetwór wkładać do wyparzonych słoiczków, można dodatkowo go zapasteryzować.



 

Suszone pomidory z ziołami w oleju

Przepis powszechnie znany.

Składniki (3 słoiczki):

  • 1 kg pomidorów podłużnych, np. odmiany Lima, o dużej ilości miąższu i małej pestek
  • cukier, sól, bazylia, oregano, czosnek suszony
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 60 ml oliwy z oliwek

Pomidory przekrawać na pół, łyżeczką wydrążać gniazda nasienne. Osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym i ułożyć ciasno skórką do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posypać niewielką ilością soli, cukru, bazylii i oregano. Wstawić do piekarnika nastawionego na 100 stopni z termoobiegiem i suszyć ok. 4-6 godzin, aż pomidory znacznie zmniejszą swoją objętość, jednak nie będą wciąż wysuszone na wiór. W międzyczasie wyprażyć słoiki w piekarniku nagrzanym do 130 stopni, a w rondlu rozgrzać olej wraz z oliwą. Doprawić lekko solą i czosnkiem. Suszone pomidory układać kolejno w wyparzonych słoikach, a następnie zalewać gorącą oliwą. Szczelnie zakręcać i pasteryzować jeszcze 15 minut, po czym zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.



 

Smacznego!!! :)

 

niedziela, 15 września 2013, nashelly
Komentarze
2013/09/15 19:12:02
podoba mi się ta konfiturka z cebulką. lubię takie smaki :)
-
2013/09/15 19:41:45
Ciekawe dania tutaj proponujesz :)
-
2013/09/16 00:17:05
bardzo smaczne przetwory :) pomidory już mam, a chutney bardzo mi się podoba :)
bardzo drogie u Ciebie pomidory ;/ ja kupuję po 1,60 zł!
-
2013/09/16 10:15:39
Ten chutney musi smakować wybornie taki aromatyczny! A suszone pomidory również i u mnie dzisiaj, dobrze mieć swoje słoiczki :-)
-
2013/09/16 11:34:33
Chutnej świetny. Chętnie bym zjadła tosta z takim smarowidłem :)
-
2013/09/16 13:03:49
mmm!
chyba nie tylko ja uwielbiam pomidory! ;)

wczoraj właśnie na bloga wrzuciłam pizzę z pomidorkami i rukolą! ;)
wiem, że daleko mi do kulinarnego bloga [u mnie gotowanie to dodatek przy macierzynstwie], ale pochwalić się chyba mogę :)

pozdrawiam ciepło i będę wpadać częściej :)

islandofflove.blogspot.com/2013/09/amore-pomidore.html
-
Gość: Oleńka87, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/09/16 20:20:54
Ooo, dżem z cebuli, też przepadam! :) Pozdrowienia :)
-
2013/09/22 14:35:21
REWELACJA. Bardzo pyszne.