Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia, leśne grzyby, szałwia, niebieski ser. Jesiennie, aromatycznie. Quiche.

 

Wytrawna tarta, którą robiłam... jeszcze w domu. Maślane ciasto kruche z dodatkiem tartego parmezanu. Kawałki pieczonej dyni z aromatyczną szałwią, podsmażone na maśle leśne grzyby, ser z niebieską pleśnią. Do tego - kremowy sos ze śmietany i jajek. Całość posypana płatkami migdałowymi. Quiche. Wyrazisty, aromatyczny, pyszny. Wyśmienicie smakuje podany z żurawinową lub malinową konfiturą przy boku. Gorąco, gorąco polecam!

 

Quiche z dynią, szałwią, grzybami i gorgonzolą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z parmezanem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli

Mąkę, sól, parmezan i pokrojone w kawałki masło umieścić w misce. Posiekać całość nożem, a następnie palcami uformować krótko "kruszonkę". Zagnieść gładką kulę z ciasta, jeśli potrzeba, dodając zimną wodę. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić nim natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać z obciążeniem w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć, usunąć obciążenie i piec jeszcze 8 minut.

Nadzienie:

  • 1/2 niewielkiej dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g grzybów leśnych mieszanych
  • 2 łyżki masła
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, rokpol, lazur)
  • 200 g śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szałwia
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Opcjonalnie, do podania:

  • konfitura żurawinowa lub malinowa

Dynię pokroić w kawałki, obrać i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, przemieszać, oprószyć solą oraz szałwią. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, aż dynia zmięknie.

Grzyby oczyścić, mniejsze zostawić w całości, większe zaś pokroić na dość spore kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Następnie lekko oprószyć solą.

W misce rozbełtać widelcem jajka i śmietanę, leciutko doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłożyć kawałki dyni, podsmażone grzyby oraz pokruszony ser. Wszystko zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. Na wierzchu zaś posypać migdałowe płatki. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, aż tarta się zetnie. Wyrazista tarta świetnie smakuje z dodatkiem owocowej konfitury, np. z malin lub żurawiny.

 

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

niedziela, 20 października 2013, nashelly
Komentarze
Gość: Oleńka87, *.dynamic.chello.pl
2013/10/20 19:30:48
Pyszne zestawienie! idealne na sezon dyniowy ;)
-
2013/10/20 23:47:06
Pyszności!
-
2013/10/21 09:53:30
Ale pyszne składniki... razem muszą smakować wyśmienicie :)
-
2013/10/21 11:44:09
No tak. Sezon na dynię w pełni, więc korzystać trzeba. Cudne danie! Już czuję jego aromat!
-
2013/10/21 12:54:37
Grzyby i szałwia to świetne połączenie.
-
2013/10/21 23:53:02
tyle pysznych składników...i jeszcze ta gorgonzola...to po prostu musi smakować wspaniale;)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/22 15:51:09
Danie pyszne, jak wszystkie Quiche mojej córki........Jeden z ostatnich obiadków jeszcze w domu. Smaki jesieni połączone z ciekawym serem......Zachęcam
-
2013/10/23 00:49:14
Wspaniała kompozycja smaków :)
-
2013/10/26 19:34:30
zdecydowanie jesienne danie :) ostatnio bardzo często mam ochotę na takie połączenie składników :)
-
2013/10/29 18:13:53
Ale pyszna uczta ...:)!
-
2013/11/02 22:42:45
Przepyszne, jesienne danie!