Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia, leśne grzyby, szałwia, niebieski ser. Jesiennie, aromatycznie. Quiche.

 

Jak mnie się ostatnio nie chce pisać notek, to po prostu przechodzi ludzkie pojęcie. Czym by tu się usprawiedliwić? Że uczę się na studia albo biegam do wieczora po mieście? To prawda, ale nie usprawiedliwienie - przynajmniej nie dla mnie. Jak się chce, to czas można znaleźć na wszystko. Koniec, kropka.

Ale na razie karmić będę swój marazm. Bez wstępu publikuję więc przepis na kolejne danie.

Wytrawna tarta, którą robiłam... jeszcze w domu. Maślane ciasto kruche z dodatkiem tartego parmezanu. Kawałki pieczonej dyni z aromatyczną szałwią, podsmażone na maśle leśne grzyby, ser z niebieską pleśnią. Do tego - kremowy sos ze śmietany i jajek. Całość posypana płatkami migdałowymi. Quiche. Wyrazisty, aromatyczny, pyszny. Wyśmienicie smakuje podany z żurawinową lub malinową konfiturą przy boku. Gorąco, gorąco polecam!

 

Quiche z dynią, szałwią, grzybami i gorgonzolą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany z parmezanem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałeczki
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki wody
  • szczypta soli

Mąkę, sól, parmezan i pokrojone w kawałki masło umieścić w misce. Posiekać całość nożem, a następnie palcami uformować krótko "kruszonkę". Zagnieść gładką kulę z ciasta, jeśli potrzeba, dodając zimną wodę. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić nim natłuszczoną tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać z obciążeniem w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć, usunąć obciążenie i piec jeszcze 8 minut.

Nadzienie:

  • 1/2 niewielkiej dyni
  • 3 łyżki oliwy
  • 300 g grzybów leśnych mieszanych
  • 2 łyżki masła
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, rokpol, lazur)
  • 200 g śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • szałwia
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Opcjonalnie, do podania:

  • konfitura żurawinowa lub malinowa

Dynię pokroić w kawałki, obrać i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą, przemieszać, oprószyć solą oraz szałwią. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach, aż dynia zmięknie.

Grzyby oczyścić, mniejsze zostawić w całości, większe zaś pokroić na dość spore kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić grzyby i smażyć, co jakiś czas mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Następnie lekko oprószyć solą.

W misce rozbełtać widelcem jajka i śmietanę, leciutko doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie rozłożyć kawałki dyni, podsmażone grzyby oraz pokruszony ser. Wszystko zalać mieszanką jajeczno-śmietanową. Na wierzchu zaś posypać migdałowe płatki. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, aż tarta się zetnie. Wyrazista tarta świetnie smakuje z dodatkiem owocowej konfitury, np. z malin lub żurawiny.

Smacznego!!! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

niedziela, 20 października 2013, nashelly
Komentarze
Gość: Oleńka87, *.dynamic.chello.pl
2013/10/20 19:30:48
Pyszne zestawienie! idealne na sezon dyniowy ;)
-
2013/10/20 23:47:06
Pyszności!
-
2013/10/21 09:53:30
Ale pyszne składniki... razem muszą smakować wyśmienicie :)
-
2013/10/21 11:44:09
No tak. Sezon na dynię w pełni, więc korzystać trzeba. Cudne danie! Już czuję jego aromat!
-
2013/10/21 12:54:37
Grzyby i szałwia to świetne połączenie.
-
2013/10/21 23:53:02
tyle pysznych składników...i jeszcze ta gorgonzola...to po prostu musi smakować wspaniale;)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/22 15:51:09
Danie pyszne, jak wszystkie Quiche mojej córki........Jeden z ostatnich obiadków jeszcze w domu. Smaki jesieni połączone z ciekawym serem......Zachęcam
-
2013/10/23 00:49:14
Wspaniała kompozycja smaków :)
-
2013/10/26 19:34:30
zdecydowanie jesienne danie :) ostatnio bardzo często mam ochotę na takie połączenie składników :)
-
2013/10/29 18:13:53
Ale pyszna uczta ...:)!
-
2013/11/02 22:42:45
Przepyszne, jesienne danie!