Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasto maślane, pomidorowy krem. Bakłażany, cukinia. Oregano. Mozzarella...

 

Dawno nie robiłam jakiejś wytrawnej tarty. To znaczy - tak mogłabym powiedzieć kilkanaście dni temu, bowiem wtedy właśnie myśląc podobnie postanowiłam przyrządzić podobną na obiad. Mama je uwielbia, siostra również, a że już parę dni później opuścić miałam dom rodzinny na dobre, postanowiłam przygotować dla nich ten oto przysmak.

Znów więc bez zbędnego wstępu, ale spokojnie, tarta broni się za siebie. Jest więc maślane, kruche ciasto, na którym rozsmarowałam pyszny, autorski krem pomidorowy - ze śmietaną, doprawiony bazylią, cukrem, czosnkiem i solą... Do tego - delikatna, tarta cukinia, plasterki pomidorów oraz najpyszniejsze: ogromna ilość przepysznych, smażonych w oleju plastrów bakłażana. Dużo oregano i szczypta bazylii... A wszystko przykryte kawałkami łagodnej mozzarelli. Całość wyszła przepyszna! Delikatna, kremowa... Właśnie taka, jak lubimy. Polecam gorąco!

 

Tarta z kremem pomidorowym, bakłażanem, cukinią i mozzarellą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki zimnej wody

Mąkę, sól i pokrojone w kawałki masło umieścić w misce. Posiekać całość nożem, a następnie palcami uformować krótko "kruszonkę". Zagnieść gładką kulę z ciasta, jeśli potrzeba, dodając zimną wodę. Następnie rozwałkować ciasto i wylepić nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartownicę. Ponakłuwać widelcem. Podpiekać z obciążeniem w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Następnie wyjąć, usunąć obciążenie i piec jeszcze 8 minut.

Krem pomidorowy:

  • 200 g śmietany 12 %
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, czosnek

Śmietanę roztrzepać w miseczce z jajkiem i koncentratem. Dodać cukier, bazylię, doprawić czosnkiem, solą i wszystko dobrze wymieszać.

Farsz:

  • 2 małe pomidory
  • 1 niewielki bakłażan
  • 400 g cukinii
  • oregano, bazylia, czosnek
  • sól
  • olej
  • 1 kulka mozzarelli

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać solą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.

Pomidory umyć, pokroić w plasterki, bakłażana umyć i również pokroić w cienkie plastry. Następnie każdy plaster przesmażyć po 1 minucie z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni, oprószyć solą.

Na podpieczony spód wyłożyć równomiernie cukinię, na to wyłożyć pomidorowy krem. Dookoła brzegów rozłożyć pomidory, oprószyć bazylią, a na to wszystkie plastry bakłażanów (mogą na siebie nachodzić lub formować kilka warstw). Oprószyć solą, czosnkiem i dużą ilością oregano. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego! :))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

poniedziałek, 07 października 2013, nashelly
Komentarze
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/07 18:55:51
PYCHA !!!!!!!!!!!!!!!!
-
2013/10/08 08:30:20
Świetne połączenie smakowe.
-
2013/10/08 11:26:53
Kusisz tymi przepisami :). Gdyby tylko mój żołądek nie był taki wybredny... ;)
-
2013/10/08 17:13:46
Brzmi i wygląda fantastycznie!:)
-
Gość: Kolorowa76, *.dynamic.chello.pl
2013/10/08 19:57:40
Na wszystko maślane zawsze jestem chętna!
-
2013/10/08 20:53:36
Same najlepsze składniki. Pyszny obiad:)
-
2013/10/08 21:40:11
O mamma mia! Cudne! Poproszę o spoory kawał!
-
2013/10/09 16:15:41
Fatastyczny dobór składników. Musi smakować wybornie!:)
-
2013/10/11 11:03:23
jeny nie wymieniaj dalej bo mi ślinka cieknie...