Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Słodkie, gliniaste. Z orzechami. Rozpustne brownie.

 

Kiedy kreska termometru oscyluuje wokół niepokojącego "zera", lodowaty wiatr zamraża twarze, a ręce kostnieją z zimna, organizm zdecydowanie potrzebuje dużo więcej ogrzewającego paliwa. A nie ma przecież lepszego paliwa, niż kaloryczne słodycze :D.

Dziś więc proponuję ciężki, słodki i obłędnie pyszny wypiek. Intensywne, gęste czekoladowe brownie, z grubo pokrojonymi orzechami: włoskimi, laskowymi, migdałami, nerkowcami. Ja swoje ciasto wykonałam w niewielkiej tortownicy, dzięki czemu (choć wymagało nieco dłuższego pieczenia) wyszło wyższe, a więc i kawałki, choć niewielkie, w gruncie rzeczy nie były wcale takie niewielkie :D Polecam serdecznie!

 

Brownie klasyczne z orzechami

Przepis ze Złotej Księgi Czekolady, ja jednak dodałam mniej mąki i usunęłam proszek do pieczenia, od siebie dorzuciłam również posiekaną czekoladę. Podaję po zmianach.

Składniki (foremka 20x20 cm lub tortownica 18cm):

  • 150 g + 50 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 130 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 100 g orzechów (laskowych, włoskich, migdałów, nerkowców…), grubo pokrojonych

Masło z czekoladą (150 g) roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. W misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do przestudzonej masy czekoladowej wbić jajka i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać cukier i ponownie zmiksować. Wmieszać dokładnie mieszankę z mąką. Na koniec dosypać orzechy oraz pokrojoną resztę czekolady i wszystko dobrze połączyć.

Masę przelać do natłuszczonej formy lub też tortownicy. Piec w 180 stopniach. Uwaga: gdy użyjemy kwadratowej formy, czas pieczenia powinien wynosić 25-30 minut (tak, aby brownie nie było jeszcze do końca „suche”). Jeśli jednak zdecydujemy się upiec wyższe ciasto w tortownicy, czas pieczenia może wydłużyć się nawet do godziny. Wystudzić, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

czwartek, 28 listopada 2013, nashelly
Komentarze
Gość: Natalie, *.dynamic.chello.pl
2013/11/28 18:57:42
Uwielbiam takie ! Pycha :)
-
2013/11/28 19:14:20
Uwielbiam brownies, ostatnio także u mnie gościło w wersji klasycznej.
Ja jednak nie dodaję do ciasta proszku do pieczenia, bo to właśnie tak powstało brownie, że zapomniano dodać proszku :)
-
2013/11/28 19:37:09
Uwielbiam!
Pysznie je skomponowałaś.
-
2013/11/28 22:21:06
Rany, uwielbiam, cudo!
-
Gość: acquen, 148.81.117.*
2013/11/29 08:19:24
Rzeczywiście rozpustne to ciasto :)
Pozdrawiam, www.instakuchnia.blogspot.com
-
2013/11/29 12:52:50
Czysta dekadencja! Rozpusta w najczystszej postaci. Ale na długie zimowe wieczory nie ma nic lepszego :)
-
2013/11/29 19:40:18
Brownie uwielbiam! A dodatek orzechów to już w ogóle, uczta dla podniebienia :)
-
Gość: jaaacky, *.dynamic.chello.pl
2013/11/30 18:54:54
Na brownie zawsze chętnie ;)
-
2013/12/01 20:06:43
Skradłabym jedno do kawy :)
-
2013/12/05 17:39:01
oo super.. uwielbiam czekoladę i wszystko co z czekolady, właśnie jadłam dzisiaj kawałek pysznego brownie i teraz tutaj przepis.. coś za mna chodzi ostatnio :)