Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Quiche. Tuńczyk, papryka i 3 sery.

 

Że uwielbiam wszelkie wytrawne tarty i quiche, wiadomo nie od dziś. Znacznie bardziej wolę jednak tarty - czyli wypieki pozbawione jajecznego sosu, nadającego daniu smak jajecznicy. Jednak do niektórych wariacji sos ten naprawdę pasuje.

Tak też było w tym przypadku. Maślane kruche ciasto nadziałam tuńczykiem z puszki, podsmażoną, czerwoną papryką, cebulką i mieszanką trzech serów: twarogu, sera pleśniowego i sera żółtego. Do tego - kremowy sos jajeczno-mleczno-mączny. I dużo pieprzu. Pyszne danie - zarówno na ciepło, jak i na zimno - np. jako lunch do pracy. Polecam serdecznie!

 

Quiche z tuńczykiem, papryką i 3 serami

Przepis autorski.

Maślane ciasto kruche (tartownica ok. 28 cm):

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 łyżek zimnej wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 2 puszki tuńczyka
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g sera żółtego o wyrazistym smaku (np. Emmentalera), startego na tarce o drobnych oczkach
  • 100 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju i przełożyć do miski. Paprykę pokroić w kostkę, podsmażyć na drugiej łyżce oleju do miękkości, dodać do cebuli. Następnie wkruszyć twaróg oraz dodać kawałeczki tuńczyka, pokrojony ser pleśniowy oraz 3/4 tartego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

W misce rozbełtać jajko wraz z mlekiem i mąką, doprawić gałką muszkatołową i solą. Dodać masę do miski z farszem, dokładnie wymieszać. Nadzienie wyłożyć na podpieczoną tartę i posypać resztą tartego sera oraz czarnym pieprzem. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach, aż farsz się zetnie, a wierzch zarumieni.

 

Smacznego!!! :)



sobota, 18 stycznia 2014, nashelly
Komentarze
Gość: violettam, *.dynamic.chello.pl
2014/01/19 13:08:45
Pychota, uwielbiam takie quiche :)
-
2014/01/20 15:16:34
Cześć!
Ja bardzo lubię ten jajeczno-śmietanowy sos do tart ;)
A na kawałek Twojej chętnie bym się skusiła ;)

Pozdrawiam serdecznie,
Paulina
-
Gość: dorota, *.42.netiko.pl
2014/01/20 19:09:18
Wspaniałe połączenie ryby z serem! Jadłam takie w paście ale jako wypełnienie tarty podoba mi się jeszcze bardziej!
-
2014/01/21 17:53:51
Co dla mnie :)!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/02/08 19:53:46
Żałuję, że nie podałaś tego dania w domku, bo uwielbiam wszystkie Twoje tarty, a z tuńczykiem nigdy nie jadłam. Bardzo chętnie skusiłabym się na spory kawał tego ciasta...