Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż z pomidorami, marchewką i sadzonym jajkiem. Czyli danie za grosik.

 

Kiedy lodówka i portfel świecą pustkami, nagle uruchamia się w zamian niesłychana kreatywność. Tak też właśnie było ostatnio. Przejrzałam, co skrywają zakamarki mojej studenckiej kuchni (cóż, niezbyt wiele...) i wymyśliłam na obiad to zaskakująco smaczne danie.

Biały ryż podsmażyłam z marchewką i cebulką, ugotowałam w bulionie, a następnie wymieszałam z pomidorami z puszki. Wszystko razem pogotowałam chwilkę, doprawiłam, a na koniec... wbiłam w środek dania jajka! W efekcie w środku powstały mi jajka sadzone! :) Naprawdę smaczne połączenie. Polecam serdecznie!

 

Ryż z pomidorami, marchewką i jajkiem sadzonym

Przepis autorski.

Składniki (2-3 porcje):

  • 200 g białego ryżu
  • 1 mała cebula
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 duże jajka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Cebulę posiekać, marchewki umyć, oskrobać i pokroić w niezbyt małą kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę oraz marchew i smażyć, mieszając, przez kilka minut, aż warzywa się przyrumienią. Następnie wlać resztę oliwy i wrzucić suchy ryż. Smażyć 2 minuty, mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się tłuszczem. Następnie zalać bulionem i dolać tyle gorącej wody, aby sięgała 2-3 cm ponad poziom ryżu. Nałożyć pokrywkę i gotować całość 15-20 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby należy uzupełniać poziom wody i mieszać, aby ryż się nie przypalił.

Pomidory wraz z sokiem lekko rozgnieść widelcem, wrzucić na patelnię (gdy ryż będzie już miękki, zaś marchew – al dente). Wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Następnie doprawić całość solą i pieprzem.

Odkryć pokrywkę. Zrobić w ryżu 2-3 (zależy, ile używamy jajek) sporej powierzchni wgłębienia. Wbić do nich jajka, przykryć pokrywkę i smażyć ok. 10 minut – lub do czasu, aż białko całkiem się zetnie – żółtko ma pozostać płynne. W razie potrzeby można w trakcie lekko „rozlać” białko, aby szybciej się ścięło. Podawać gorące.

 

Smacznego!!! :)

 

poniedziałek, 27 stycznia 2014, nashelly
Komentarze
2014/01/27 15:39:45
Na szybko przychodzą najbardziej szalone pomysły na posiłek!
-
2014/01/27 16:13:34
Ciekawa propozycja, apetyczna :) Tez tak mam, ze w kryzysowych chwilach wpadaja mi do glowy rozne ciekawe pomysly ;))
-
2014/01/27 16:37:31
Brawo za kreatywność ,ja też czasem z pustej lodówki przygotowuję niezliczoną ilość potraw ,pozdrawiam.
-
Gość: beti27, *.rzeszow.mm.pl
2014/01/27 17:08:26
Ciekawe i smaczne danie za grosik :))
-
2014/01/27 22:19:03
Super przepis, wyśmienity blog :-)

www.kuchniaipodroze.blogspot.com
-
2014/01/29 00:43:18
No proszę, miałaś fajny pomysł!
-
2014/01/29 18:03:42
Ciekawie i smacznie to wymyśliłaś :) Pozdrawiam