Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Profiterolki i najlepszy krem budyniowo-maślany.

 

Niedawno przedstawiałam przepis z bardzo podobnymi częściami składowymi - była to najlepsza karpatka z kremem budyniowo-maślanym. Dzisiaj - podobny deser w nieco innej wersji ;).

Malutkie, urocze profiterolki - czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane najlepszym kremem waniliowym budyniowo-maślanym, z odrobinę nieco tylko mniejszą ilością masła. Z wierzchu - polane ozdobnie mleczną czekoladą.

Często kupowałam takie małe słodkości w cukierni, wreszcie zaś postanowiłam zrobić domowe ciasteczka. Choć nie smakują idealnie jak kupne, jak dla mnie - są o niebo lepsze, ze względu na aksamitne nadzienie. Przedstawiam więc profiterolki w tej właśnie wersji - są przepyszne. Całość - to urocze ciasteczka na 1-2 gryzy ;). Polecam serdecznie!

 

Profiteroles z waniliowym kremem budyniowo-maślanym

Przepis na idealny krem budyniowo-maślany – podawałam przy okazji karpatki, zmniejszyłam tylko odrobinę ilość masła. Całość – pomysł własny (choć  powszechnie znany ;)).

Ciasto parzone:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki (125 g) margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

W garnku roztopić masło wraz z wodą. Następnie dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą pałką aż do połączenia składników – następnie kontynuować czynność przez 2 minuty na palniku. Zestawić z kuchenki, odstawić do przestudzenia. Potem dodać sól i kolejno jajka, miksując, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Blachę natłuścić. Następnie łyżeczką lub tylką z okrągłą formą nakładać na blachę małe kulki ciasta (dosłownie 1-1,5 cm średnicy – w piekarniku i tak urosną). Piec w 200 stopniach ok. 20-25 minut. Wystudzić.

Krem budyniowo-maślany:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 250 g masła, miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka

2 szklanki mleka zagotować w garnku z cukrami. W międzyczasie w innym garnku umieścić resztę mleka, mąki i żółtka. Wszystko razem zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Następnie dolewać stopniowo gorące mleko, wciąż miksując. Garnek przestawić na kuchenkę i podgrzewać, mieszając, aż krem mocno zgęstnieje. Należy uważać, aby nie zrobiły się w nim grudki – jeśli jednak tak się stanie, zmiksować dokładnie blenderem. Następnie przykryć folią, aby nie utworzył się kożuch, i dokładnie wystudzić (ważne!).

Masło utrzeć mikserem na puch. Następnie po łyżce dodawać chłodny budyń, wciąż ucierając.

Wystudzone profiterolki nadziewać za pomocą szprycy kremem – powinny być wypełnione nim po brzegi.

Ponadto:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie udekorować nią gotowe profiterolki.

 

Smacznego!!! :)



 

Ten wpis bierze udział w akcji:

sobota, 08 marca 2014, nashelly
Komentarze
Gość: violettam, *.dynamic.chello.pl
2014/03/08 13:55:47
ooo taki kremik lubie :)))
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/08 23:48:21
slodka nazwa, slodko wygladaja i slodko smakuja :)
-
2014/03/09 09:59:03
w takich słodkościach najlepszy jest właśnie ten krem - ubóstwiam :D szkoda, że moge takie cuś zjeść tylko raz na jakiś czas :(
-
2014/03/09 10:03:36
Robię też takie i znikają w oka mgnieniu, pycha:)
-
2014/03/09 13:36:23
Uwielbiam kremy budyniowo-maślane. Kradnę przepis :)
-
2014/03/10 10:56:57
Dobry krem to podstawa!
-
2014/03/10 13:49:55
Krem to największa zaleta takich ciasteczek! Zapraszam do mnie chocofields.blogspot.com/
-
2014/03/10 21:48:30
Wow jakie wspaniałe! Nigdy nie robiłam takich cudeńków :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/15 00:40:42
W każdym wieku można poznać nowe słodko brzmiące słówka. Jak to dobrze, że to nie tylko sówka, ale urocze, maleńkie i pewnie smaczniutkie mini eklerki. Poproszę na deserek!