Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka grecka, moja wersja. Z czosnkowymi grzankami.

 

Długo nie było notki na blogu, bo pracuję wyczerpująco i długo. Dziś leje cały dzień. Dopełniam więc kolejnego obowiązku.

Sałatkę grecką zna chyba każdy, ja więc przedstawiam swoją jej wersję. Tak, tak, w tradycyjnej sałatce greckiej nie ma sałaty, i co z tego - ja ją dodałam, tak samo jak lekko miodowy, cytrynowy winegret. A żeby stanowiła bardziej wartościowy posiłek, podałam ją z czosnkowymi grzankami. Oprócz tego - tradycyjnie: pomidor, ogórek, czerwona cebula, czarne oliwki i ser feta. Oliwa z oliwek i bazylia. Polecam :).

 

Sałatka grecka z grzankami czosnkowymi

Przepis powszechnie znany, proporcje własne.

Składniki (1 nieduża miska):

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub niecała doniczka innej sałaty świeżej
  • 2 duże pomidory
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • 1 wąski słoiczek czarnych oliwek (ok. 70 g)
  • sól, pieprz, bazylia

Sos winegret z miodem:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, bazylia
  • 3/4 łyżeczki miodu

Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku solą i bazylią.

Sałatę umyć, osuszyć, poszarpać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidory umyć, pokroić w kostkę (usuwając twardy środek). Ogórka umyć, również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w paski, oliwki poprzekrawać na połówki. Wszystko dodać do miski z sałatą i wymieszać. Fetę pokroić w kostkę (najłatwiej zrobić do, gdy będzie bardzo zimna), wmieszać delikatnie, lecz dokładnie do sałatki. Wlać sos, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.

Grzanki czosnkowe:

  • 1 bułka lub 1/2 bagietki
  • 2 łyżki + trochę więcej oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól

Bułkę lub bagietkę pokroić na kromeczki. 2 łyżki oliwy wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, lekko posolić. Posmarować masą kromeczki z obu stron. Na patelni rozgrzać warstwę oliwy (może być wymieszana z olejem), zmniejszyć ogień. Wrzucić kromeczki i smażyć na małym ogniu kilka minut z obu stron, aż się zrumienią i staną się chrupkie. Podawać do sałatki.



Smacznego! :)))

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 19 sierpnia 2014, nashelly
Komentarze
Gość: violettam, *.dynamic.chello.pl
2014/08/21 17:42:01
Bardzo fajna ta twoja wersja :)
-
2015/04/24 11:54:58
Trochę tej kombinacji się bałem, aczkolwiek po przetestowaniu stwierdzam, że jest bardzo dobra. Świetny smak :-)