Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia, niebieski ser, orzechy włoskie. Kremowy makaron.

 

Witam! :)

Jak widać, na blogu zagościł szablon w ulepszonej wersji - robiłam go bite kilka lub nawet kilkanaście godzin i jeszcze nie skończyłam... Ale niedługo uzupełnię wszystkie ramki i strony, a także dodam nowe bonusy na bloga :)

A tymczasem, z braku czasu, publikuję tylko szybko przepis na pyszne danie... Jako, że Festiwal Dyni u Bei już się rozpoczął, będzie to pierwszy wpis z dynią w roli głównej! Makaron tagliatelle, niebieski ser pleśniowy, włoskie orzechy i kremowy sos - no i oczywiście pieczona dynia - bo w ten sposób przygotowana jest najbardziej aromatyczna i najlepsza! Klasycznie, pysznie i rozgrzewająco. Serdecznie polecam!

 

Tagliatelle z dynią, niebieskim serem i orzechami włoskimi

Inspiracją było kilka przepisów w necie, finalna wersja – autorska.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g makaronu tagliatelle
  • ok. 1/2 małej dyni, 300 g po obraniu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 70 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 garść orzechów włoskich, grubo posiekanych

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente, odcedzić, zachowując 6 łyżek wody z gotowania. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w kostkę.

Dynię przekroić, usunąć nasiona. Pokroić na kawałki, umieścić  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszać z oliwą, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 20 minut, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie ładnie zachowywać kształt. Następnie usunąć skórkę (można obrać dynię przed pieczeniem, ale upieczoną będzie znacznie łatwiej. Należy otrzymać ok. 300 g kawałków dyni.

W rondelku umieścić zachowaną wodę z gotowania makaronu, śmietankę i 10 g pokruszonego sera. Podgrzewać do rozpuszczenia sera, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos dodać do garnka z makaronem, wymieszać z kawałkami dyni. Podgrzać. Dodać resztę sera, rozłożyć na talerze. Posypać orzechami.



Smacznego! *_*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 21 października 2014, nashelly
Komentarze
2014/10/21 18:38:51
ciekawe połączenie - dynia i pleśniowy ser. Wygląda bardzo smakowicie :-)
-
2014/10/22 14:19:54
Jak już pisałem na innym blogu, coraz częściej zauważam dynię w różnych potrawach. Choć kiedyś miałem co do tego mieszane uczucia, przekonałem się i żałuję, że wcześniej nie znałem tego smaku! Na pewno zaczerpnę inspiracji i spróbuję coś przygotować według przepisu. Dziękuje za pomysły!
-
2014/10/24 17:02:27
Cudo ,bogactwo smaków .
-
Gość: Back Taste, 80.111.161.*
2014/10/26 21:34:31
Wow jakie połączenie smaków:)