Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Rozgrzewające i aromatyczne - leczo.

 

Dziś pogoda zepsuła się zdecydowanie, pewnie to był ostatni ciepły dzień tego roku. Dlatego też publikuję przepis na pożywne, rozgrzewające i pyszne danie - leczo. Tak, tak - tradycyjne, węgierskie leczo zawiera głównie paprykę, a absolutnie nie większość ze składników, które podają jako tę potrawę Polacy - i nic mnie to nie obchodzi :). Ja przygotowałam spolszczoną, domową wersję leczo, taką, jaką robiła moja Mama wiele lat temu, której nie jadłam przez wieki, ale zapamiętałam jej smak. Kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, podsmażona kiełbaska, pomidory. Aromatyczny, bogaty, a jednocześnie swojski. I do tego zdrowy :). Najbardziej lubię w towarzystwie mięciutkiej, białej bułeczki. Pysznie... Polecam serdecznie!

 

Leczo, spolszczone

Danie powszechnie znane, przepis autorski wg mojego smaku.

Składniki (4 porcje):

  • 2 kiełbasy wieprzowe (u mnie: śląskie)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3/4 łyżki mąki
  • do podania: pieczywo

Warzywa umyć. Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, z papryk usunąć gniazda nasienne i też pokroić.

Kiełbaski pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i pokrojoną kiełbasę, smażyć krótko do przyrumienienia kiełbaski. Dodać zmiażdżony czosnek. Dodać pokrojone warzywa, wymieszać i smażyć kilka minut. Następnie zalać przecierem pomidorowym i gotować po przykryciem 10 minut, po czym odkryć i gotować kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie, a sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem, paprykami i majerankiem. Sos można dodatkowo zagęścić mąką, rozprowadzając ją w niewielkiej ilości sosu, dodając do garnka i zagotowując. Podawać na gorąco, z ulubionym, świeżym pieczywem.



Smacznego!!!

 

wtorek, 14 października 2014, nashelly
Komentarze
2014/10/14 21:48:06
Uwielbiam leczo ,pyszne.
-
2014/10/15 00:09:05
Wspaniała potrawa, jedna z moich ulubionych - na poprawę humoru, ale i nie tylko. :)
-
2014/10/15 08:26:48
Super przepis :) Powinnaś go rozpromowac na www.dompelenpomyslow.pl
-
2014/10/15 08:39:29
Moja mama też spolszczyła leczo i robię jej wersję, podobną do Twojej. Pyszne danie :)
-
2014/10/16 09:43:31
Jadłem już tyle razy leczo, za każdym razem tak samo przyrządzone i w ten sam sposób podane ale zawsze smakuje mi jak za pierwszym razem. Często jest tak, że jak się je jedno danie często to po prostu się nudzi - leczo? Nie ma szans, może tylko ja się tak nastawiłem ale uwierzcie mi, mogę jeść na śniadanie, obiad i kolacje :)
-
2014/10/16 14:07:35
Witam
Nastały nam takie dni, że niestety robi się zimno, deszczowo, oglądając zdjęcia od razu człowiekowi robi się lepiej na duszy. Bardzo ładnie to wygląda i rzeczywiście takie leczo potrafi rozgrzać a przede wszystkim smakować . Życzę dalszych inspiracji kuchennych.
-
2014/10/16 17:08:00
Uwielbiam takie potrawy! :-)
-
2014/10/24 17:54:18
Baaardzo lubię ;)
-
Gość: amator, *.internetia.net.pl
2014/10/26 10:31:10
Dobre leczo nie jest złe :D Ja natomiast robię je odrobinę inaczej. Zamiast zagęszczać je mąką dodaję pomidorów - mogą być krojone z puchy lub samemu ja obieram i kroję. Kiedy się rozgotują powstaje fajny gęsty sos :D No i lubię boczku dodać bo to jednak dodatkowe aromaty. Teraz przyszła mi do głowy myśl żeby chorizo wypróbować. Hmm... Btw: fajny blog :D