Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą, z beszamelem i serem. I o diecie bezglutenowej słów kilka.

 

Zapraszam na pyszne, absolutnie nie bezglutenowe naleśniki: z farszem ze szpinaku, sera ricotta i czosnku, zapieczone z beszamelem i warstwą żółtego sera. Smakowite - oraz zdrowe. Polecam serdecznie!

 

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą pod beszamelem i serem

Inspiracja: ten przepis, proporcje i wykonanie potrawy – przepisy własne.

Naleśniki (8 sztuk):

  • 300 ml mleka
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Odstawić na pół godziny. Następnie przemieszać. Smażyć cienkie naleśniki na patelni, za każdym razem lekko naoliwiając ją papierkiem.

Farsz szpinakowo-serowy:

  • 400 g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  • 450 g serka ricotta
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Szpinak umieścić na patelni – jeśli jest mrożony, podgrzewać do rozmrożenia pod przykryciem, następnie dodać masło i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć całość kilka minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody, aż czosnek zmięknie, a szpinak straci smak surowizny. Następnie wymieszać z ricottą, doprawić solą i pieprzem.

Naleśniki kolejno zawijać z nadzieniem w rulony i układać w naczyniu żaroodpornym.

Kołderka beszamelowo-serowa:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 270 ml mleka
  • sól, gałka muszkatołowa
  • 80-100 g tartego sera żółtego

W rondelku roztopić masło, następnie dosypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć składniki. Potem stopniowo dolewać mleko, wciąż mieszając - do zgęstnienia sosu. Doprawić gałką muszkatołową i solą. Sosem polać naleśniki w naczyniu, posypać tartym serem. Zapiekać 10 minut w 180 stopniach, do roztopienia sera.

 

Smacznego! :)

 

 

poniedziałek, 24 listopada 2014, nashelly
Komentarze
2014/11/25 16:58:01
Wyglądają przecudnie a pewnie jeszcze lepiej smakują. Dobrze, że sam umiem robić naleśniki więc to proste danie juz wkrótce zakróluje na moim stole i mam nadzieję, ze bedzie wyglądać równie pięknie co Twoja wersja
-
Gość: pola-99, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/11/28 19:29:11
naleśniki wyglądają pysznie, chętnie bym zjadła.
ps. trochę więcej dystansu do świata
-
2014/11/30 10:02:48
Mam te same odczucia jeśli chodzi o diety "bez ...". Do tego jeszcze kilka innych jeśli chodzi o mieszanie alergii na pszenicę i nietolerancji glutenu bezpszenicyy.blogspot.com/2014/10/alergia-na-pszenice-celiakia-jestes.html
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/03 18:53:42
Takie naleśniki to w sam raz obiadek na ciemne i zimne popołudnia. Wyglądają bardzo smacznie i na pewno tak smakują, bo wszystko, co w nich zawarte bardzo lubię...