Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekany kalafior. Dużo sera oraz kremowy beszamel.

 

Ta potrawa jest tak prosta i tania, że aż trochę zabawne jest podawanie na nią przepisu. Ale któregoś zimnego dnia, wracając z zajęć, zapragnęłam nagle właśnie zapiekanego kalafiora. Z kremowym beszamelem, dużą ilością ciągnącego się sera oraz zrumienioną skórką. Na szare i mroźne dni, jakie mamy obecnie - jak znalazł. Podaję więc swój przepis i polecam serdecznie!

 

Kalafior zapiekany z serem i beszamelem

Przepis rodzinny, proporcje i wykonanie - własne.

Składniki (2 porcje):

  • 1 duży kalafior (ok. 880 g po sprawieniu)
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • 1/2 szklanki wywaru z gotowania kalafiora
  • 160 g sera żółtego, startego (o wyrazistym smaku, np. emmentaler)
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, cukier, pieprz
  • wybrane zioła - ewentualnie

Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej i posłodzonej wodzie z odrobiną mleka, tak, aby nie był zbyt miękki. Odcedzić. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, oprószyć lekko solą.

Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i krótko zasmażyć. Następnie wlewać stopniowo mleko i wywar, wciąż mieszając trzepaczką, aby nie utworzyły się grudki – do otrzymania gładkiego sosu.  Dodać dużą garść startego sera, wymieszać, podgrzewając, aż się stopi. Dodać musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos wylać na kalafior w naczyniu, posypać resztą sera oraz tartą bułką. Zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut, pod koniec podkręcając nieco temperaturę, aż ser i bułka tarta się zrumienią. Posypać ulubionymi ziołami - jeśli chcemy, tym razem tego nie zrobiłam.

 

Smacznego! :)

 

sobota, 29 listopada 2014, nashelly
Komentarze
2014/11/30 10:10:08
uwielbiam takiego kalafiora
-
2014/12/02 15:12:35
No nie co jak co, ale takie połączenie widzę po raz pierwszy. Kalafior i ser i to jeszcze zapiekany. Oczywiście muszę powiedzieć, że będę musiała spróbować takiego rozwiązania, ponieważ jestem ciekawa jak to smakuje. Patrząc, na to nie jestem przekonana. Jednak czasami coś lepiej smakuje niż wygląda. Już nie raz mówiłam, że coś pewnie smakuje paskudnie, a później miło się zaskoczyłam. No nic pożyjemy zobaczymy.
-
2014/12/04 21:54:40
Wygląda to pysznie, ale zdecydowanie zamiast kalafiora używałby tutaj brokuła. Moim zdaniem kalafior jest zbyt mdły i miękki. To znaczy wiem, że można ugotować go odpowiednio, ale jednak wolę brokuł. A cały ten sos beszamelowy i ser, mmmm, już czuję, jak ta potrawa rozpływa się w moich ustach. Będę to uwielbiał! :)
-
2014/12/05 00:07:53
Dzięki za komentarz! :) Również jadam tak czasem brokuła, ale wolę jednak kalafiora, co kto lubi :) Polecam, prosto, tanio i smakowicie :D