Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Idealne (!) ciasteczka korzenne! I maślane ciasteczka makowe.

 

Co prawda do Wigilii zostały tylko dwa dni, jednak może jeszcze nie wszyscy przygotowali swoje świąteczne słodkości. Jeśli tak by było - gorąco zachęcam do zrobienia przepysznych ciasteczek korzennych!

Znacie może korzenne serduszka, które można kupić na wagę? Albo popularne korzenne herbatniki, podawane tak często do kawy w kawiarniach? Uwielbiam ich smak i jako misję postawiłam sobie upiec w domu podobne. Poszperałam w przepisach, poczytałam skład na opakowaniach, przystąpiłam do pracy... i udało się! Ciasteczka wyszły przepyszne! Słodkie, maślane, mocno korzenne (aż brązowe), cienkie i chrupiące. Szczerze mówiąc, nie wierzyłam w swoje siły, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Gorąco polecam!

Do tego prezentuję jeszcze jedne ciasteczka: również pyszne kruche ciasteczka makowe. Są baaardzo mocno maślane (takie, jak lubię), nie za słodkie, z chrupiącymi ziarenkami maku. Tak maślane - że po przegryzieniu widać listkującą się fakturę ciasta.

Do zabawy z wycinaniem możecie zachęcić dzieci - a wtedy dla dorosłych domowników zostanie więcej czasu na przygotowywanie innych pyszności :) Polecam gorąco raz jeszcze...

I... Wesołych Świąt! :*

 

Ciasteczka korzenne

Przepis autorski.

Składniki (1 nieduża puszka):

  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła, zimnego
  • 110 g cukru
  • 1,5 łyżki płynnego miodu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka cynamonu

Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawami i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawałeczki masło, miód i żółtka, zagnieść gładką kulę ciasta (jeśli trzeba, dodać odrobinkę wody). Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Następnie wałkować na cienki placek (ok. 2-3 mm grubości) i wycinać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 7-8 minut. Uwaga: ciasteczka należy wyjmować z piekarnika gdy leciutko zrumienią się na brzegach, ale będą jeszcze miękkie. Po wystygnięciu nabiorą odpowiedniej konsystencji. Trzymać w szczelnej puszce.

 

 

 

Maślane ciasteczka makowe

Przepis stąd, po niewielkich modyfikacjach.

Składniki (20-30 ciasteczek):

  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki maku
  • cukier puder do obtoczenia

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładką kulę ciasta. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Następnie rozwałkowywać, lekko podsypując mąką, i wycinać ciasteczka. Piec w 170 stopniach przez 8-10 minut, do lekkiego zezłocenia. Całkowicie wystudzić. Obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w puszce.

 

Smacznego!!! :)

 

 

Ten wpis bierze udział w akcjach:

  

poniedziałek, 22 grudnia 2014, nashelly
Komentarze
2014/12/22 15:13:10
ja też ostatnio robiłam makowe gwiazdki, wyglądają super!
-
2014/12/24 11:49:23
Jako matka karmiąca, która ciągle musi uważać na to co je zaglądam tu i zazdraszczam wszelkich smakołyków :) Wesołych Świąt, dużo radości i samych smakowitości!
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/25 23:49:46
pyszne, lepsze niz sklepowe!
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/03 18:45:23
Tymi ciasteczkami powróciłyśmy w świat dzieciństwa, prawda córeczko? Kiedyś robiłyśmy pierniczki na początku grudnia, było ich 150 ? I jeszcze cały dzień dekorowania słodkimi lukrami i czekoladą...Bardzo to lubiłyście, Ty i Twoja siostra. No i ja oczywiście, choć sprzątania było co niemiara . No i teraz powrót!
Twoje gwiazdeczki i choinki pyszniutkie, cieszę się, że w dzień swojego przyjazdu wpadłaś na ten pomysł. Ale puszki już niestety puste...