Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Obłędny tort: Karmelowo-Orzechowe Upojenie

 

Witam wszystkich w Nowym Roku :) Nie będę rozpisywać się banalnymi słowami, powiem tylko - oby ten rok był po prostu szczęśliwy. Tyle wystarczy.

Tymczasem zapraszam Was na przepyszny tort, godny największego święta. Był on bohaterem jeszcze mojego bożonarodzeniowego stołu, jednak z okazji rozpoczęcia Nowego Roku sprawdziłby się równie dobrze. A tort jest naprawdę wyjątkowy.

Na początek: blaty zrobione z karmelizowanej białej czekolady... Gęste, ciężkie, słodkie i obłędnie pachnące - same one przyprawiają o zawroty głowy. Dalej - beza z prażonymi orzechami laskowymi, chrupiąca, pełna dużych kawałków orzechów, niesamowicie aromatyczna... Do tego - obłędny karmelowy krem maślany. Krem przez wielkie "K" - zrobiony na prawdziwym maśle, nie banalnym mascarpone ze śmietanką. Wykwintny, niezbyt słodki, z najlepszym domowym sosem karmelowym. Tylko dla osób potrafiących docenić Prawdziwe Kremy ;). Całość zaś wieńczy karmelowo-orzechowa pralina... Mmm, właśnie przypomniałam sobie ten smak *_* Tort jest pracochłonny i trudny do zrobienia, ale naprawdę WARTO. Oczywiście największą dumą napawa mnie fakt, że tort wymyśliłam SAMA :) Polecam gorąco!!!

 

Tort Karmelowo-Orzechowe Upojenie

Przepis autorski.

Blaty z karmelizowanej białej czekolady (tortownica ok. 23 cm):

Pomysł na karmelizowanie białej czekolady – autorstwa D. Lebovitza.

  • 100 g masła, miękkiego
  • 3 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 140 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku

Przygotować karmelizowaną białą czekoladę: nagrzać piekarnik do 130 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, wysypać do niego równomiernie posiekaną czekoladę wymieszaną z olejem. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 40 minut (około – należy pilnować masy), co 10 minut dokładnie mieszając czekoladę – do momentu uzyskania gładkiej, złotobrązowej masy. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do miseczki i przestudzić.

Masło utrzeć mikserem na puch, a następnie dodawać żółtka, ucierając. Dodać ostudzoną czekoladę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Wmieszać połowę do masy, następnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i resztę piany. Przełożyć masę do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Przestudzić, przekroić na dwa blaty.

Beza z orzechami laskowymi:

  • 3 białka
  • 100 g orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 140 g cukru

Orzechy podprażyć, obrać niedbale ze skórek, posiekać dość grubo. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, a następnie po łyżce dodawać cukier, miksując, do uzyskania sztywnej, lśniącej masy. Delikatnie wmieszać orzechy. Masę wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i suszyć kolejne 40 minut (lub do momentu uzyskania suchej bezy, zależy od piekarnika). Przestudzić w wyłączonym piekarniku.

Sos karmelowy (przepis z Moich Wypieków, ja jednak zamieniłam zwykły cukier na brązowy):

  • 220 g brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 180 ml kremówki

W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier i wodę. Wymieszać. Garnek umieścić na palniku ustawionym na dużą moc. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170 stopni (około 12 - 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty. Dodać gorącą kremówkę wymieszaną z masłem – reakcja będzie gwałtowna. Mieszać energicznie, podgrzewając, do rozpuszczenia grudek karmelu. Zdjąć z palnika. Przestudzić dokładnie.

Krem maślany karmelowy:

  • 350 g masła, miękkiego
  • cały sos karmelowy z powyższego przepisu
  • 4 łyżki nalewki z orzechów laskowych

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę (kilka minut), a następnie po łyżce dodawać sos karmelowy. Na koniec wmieszać alkohol.

Poncz:

  • 2 łyżki nalewki z orzechów laskowych + 2 łyżki wody

Składniki wymieszać.

Ponadto:

  • 15 sztuk laskowych orzechów
  • 5 łyżek cukru
  • czekoladowe gwiazdki, orzechy laskowe

Na patelni skarmelizować cukier, wrzucić orzechy i obtoczyć w karmelu. Masę szybko wyłożyć na papier do pieczenia i przestudzić. Następnie twardą masę przełożyć do pojemnika blendera i zmielić do otrzymania grudkowatej praliny (nie mielić na piasek).

Na paterze umieścić pierwszy blat z białej czekolady, lekko nasączyć. Pokryć kremem i przykryć bezą orzechową (dołem do góry, można ewentualnie wyrównać lekko bezę). Pokryć kremem, zostawiając ok. 3 łyżki. Przykryć drugim blatem z białej czekolady (dołem do góry), lekko skropić ponczem. Pokryć wierzch i boki tortu kremem, obłożyć pokruszoną praliną. Ozdobić gwiazdkami i orzechami. Tort przechowywać w lodówce, jednak odpowiednio wcześniej przed konsumpcją wyjąć z lodówki, aby krem odtajał.

 

Smacznego!!! *__*

 

czwartek, 01 stycznia 2015, nashelly
Komentarze
2015/01/01 15:54:35
prezentuje się naprawdę obłędnie!
-
2015/01/01 19:25:52
Oj, musi być przyjemnie słodki :)
-
2015/01/01 20:45:19
Wygląda obłędnie. Zmodyfikowałabym tylko masę maślaną, bo nie przepadam za masami z dużą ilością masła, choć w wersji karmelowej chyba nie jadłam :P
-
2015/01/01 21:54:30
U ciebie też całkiem wykwintnie, ten tort wygląda bosko.
-
2015/01/01 22:27:24
Świetna propozycja :)
-
Gość: do siego, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/01 23:19:18
obledny ! a jaki wykwintny ! mieszanka roznych slodkkich tekstur, marzenie. szczesliwego roku zyczy pola :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/03 18:25:06
Dawno nie jadłam tak wspaniałego tortu. na samo wspomnienie moje kubki smakowe szaleją! no i się cieszę, że zrobiłaś go córeczko w swoim rodzinnym domu. Oryginalne w smaku i chrupiące blaty i ten maślany, słodki krem karmelowy, coś prze przepysznego. Niech ten tort stanie się tradycją naszego Bożego Narodzenia.
-
2015/01/03 21:11:41
Wygląda fenomenalnie, to zdecydowanie moje smaki :)
-
2015/01/11 10:37:07
Wygląda super, pięknie widać warstwy, szkoda że jestem na diecie, ale jak skończę na pewno spróbuje ;)
-
Gość: Ania, *.radionet.info.pl
2015/02/15 11:44:02
Pod tym jedzonkiem chyba mamusia się wpisała i nie czytała pani dyskursu o języku polskim albo ma kobitka poczucie humoru "prze pysznie". Jak to trzeba uważać kogo się krytykuje, to takie proste przecież.
-
Gość: Ania, *.radionet.info.pl
2015/02/15 11:47:02
Ale dałam ciała, przepraszam mamusię za prze przepysznie.
-
2015/02/15 14:48:36
@Ania - haha, w porządku :) ale nawet gdyby Mama się pomyliła, to ma do tego prawo jak najbardziej, bardziej chodziło mi o błędy w notkach popełniane przez autorów blogów, trochę co innego :) pozdrawiam!
-
2015/07/17 21:14:49
jeju wygląda obłędnie! Muszę kiedyś wypróbować, ( z naciskiem na kiedyś) oczywiście podam źródło. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi to być piekarniczy cud :)