Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Ogrom orzechów w gęstym karmelu. Tarta.

 

Nie to, że mnie opuściła wena do gotowania, ale egzaminy w podwójnej ilości wysysają ze mnie resztki energii. Jeśli gotuję, to są to raczej dania na blogu już opublikowane - których sukcesywnie robię lepsze zdjęcia i zmieniam w starych wpisach :) Także polecam oglądanie archiwum bloga.

W zeszłym tygodniu jednak zrobiłam ciasto. A właściwie - tartę. Tartę wręcz przepyszną - z ogromną ilością różnorakich orzechów - włoskich, laskowych, nerkowców, brazylijskich, migdałów, ziemnych... skąpanych w gęstym, ciemnym karmelu. Pyyszności - orzechy wręcz uwielbiam. Bądź co bądź, tarta to dla studenta idealna, w końcu orzechy mają zbawienny wpływ na pracę mózgu :) Dlatego też polecam przepis gorąco i bardzo zachęcam do wypróbowania!

 

Tarta z prażonymi orzechami w karmelu

Przepis na masę – stąd, ja jednak dodałam stosunkowo więcej orzechów i zmieniłam nieco resztę skadników; cała reszta – przepis własny.

Krucho-półkruche ciasto (tartownica ok. 26 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę, sól i cukier wymieszać w misce, dodać pokrojone na kawałeczki masło i siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami „kruszonkę”. Dodać śmietanę i żółtko, szybko zagnieść gładką kulę ciasta. Rozwałkować na szerokość większą niż forma i wylepić ciastem dół i boki tartownicy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie ponakłuwać widelcem, obciążyć i piec ok. 7 minut w 180 stopniach, a następnie 8 minut bez obciążenia.

Masa orzechowo-karmelowa:

  • 200 g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 50 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 250 g mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, brazylijskie, ziemne...)
  • 100 g masła

Orzechów nie siekać, im większe będą kawałki, tym lepiej (posiekać można tylko duże brazylijskie lub włoskie). Podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Z cukru i soku z cytryny zrobić karmel, następnie dodać masło i śmietanę i podgrzewać, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Wmieszać orzechy. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić całkowicie. Tarta smakuje najlepiej z gałką waniliowych lodów lub kleksem kwaśnej śmietany.

 

Smacznego! *__*

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

 

wtorek, 27 stycznia 2015, nashelly
Komentarze
2015/01/27 20:09:47
Matko Boska, dlaczego, dlaczego ja jestem na diecie ?????
-
2015/01/27 22:47:41
Tak, tak , tak! :D Robiłam kiedyś podobną, ale za czasów nie-blogowych... przypomniałaś mi i chyba muszę ponownie ją upiec , bo karmel to moja mała miłość :)
-
2015/01/28 08:13:19
Ogrom pyszności!!!
-
2015/01/28 20:31:29
O matko, ale smacznie wygląda! Gdybym nie była na diecie... ;)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/29 13:49:18
A jak zrobić karmel? przy użyciu termometru cukierniczego? wszystko tak samo jak w torcie karmelowym? pozdrawiam
-
2015/01/29 16:40:23
@gość - możesz zrobić tak jak w torcie karmelowym, z tym że po karmelizacji dodajesz masło i kwaśną śmietanę (jak w przepisie) - a nie masło i kremówkę jak w torcie. Ja robiłam karmel suchy, tzn. bez wody i bez termometru - "na oko", ale jeśli nie czujesz się pewnie w przygotowaniu karmelu, możesz wykonać go tamtą metodą, podlewając cukier wodą, ok. pół szklanki (i zachowując proporcje składników z powyższego przepisu). Pozdrawiam :)
-
2015/02/04 14:07:42
atojaxxl - haha, ja dokładnie to samo pomyślałam, jak przeczytałam przepis ;) Po nowym roku takie przepisy powinno się od razu blokować, coooo innego w połowie roku :P Jak Ty teraz się egzaminujesz to mnie nie dziwi tarta z orzechami ;) Babcia zawsze mówiła, ze orzechy na pamięć jak znalazł :) Powodzenia życzę zatem :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/08 20:03:14
Jak ja uwielbiam orzechy na słodko i słono i w ogóle......i jeszcze ta krucha tarta! W połączeniu na pewno boski deser. Choć ma pewnie milion kalorii, ale....poproszę maciupki kawałeczek ( może być większy)