Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta. Pory, pieczona papryka i feta. Na maślanym kruchym cieście.

 

Przepis ten czekał na publikację ponad miesiąc - bo najpierw był grudzień i propozycje bożonarodzeniowe, później publikacja dań świątecznych i tak jakoś zeszło. Ale co się odwlecze, to nie uciecze - zwłaszcza, że naprawdę warto, bo tarta była pyszna. Zrobiłam ją z okazji odwiedzin mojej Mamy, która bardzo lubi wytrawne tarty i chyba Jej zasmakowała :). Kruchy spód maślany, duszony na maśle por, pieczona czerwona papryka, ser feta i sosik z kwaśnej śmietany. Do tego - dużo czarnego pieprzu. Oczywiście - bez okropnej jajecznej masy, upodabniającej wytrawne tarty do identycznie za każdym razem smakującej jajecznicy na kruchym spodzie. Za to z dużą ilością delikatnego, oryginalnego smaku. Gorąco polecam!

 

Tarta z porem, pieczoną papryką i fetą

Przepis autorski.

Kruchy spód maślany (tartownica ok. 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżki soli
  • 4-5 łyżek wody

W misce umieścić mąkę, sól i pokrojone na kawałki masło. Całość siekać nożem, a następnie krótko wyrabiać palcami, formując „kruszonkę”. Ciasto zagnieść w gładką kulę, dolewając wody w razie potrzeby. Rozwałkować na placek wielkości formy (najwygodniej wałkuje się między dwoma kawałkami przezroczystej folii). Do natłuszczonej tartownicy przenieść ciasto i wylepić nim formę. Całość ponakłuwać widelcem i obciążyć np. fasolkami. Podpiekać w 180 stopniach przez ok. 8 minut, następnie wyjąć obciążenie i podpiekać kolejne 7. Wyjąć z piekarnika.

Farsz:

  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 2 czerwone papryki
  • 120 g sera feta
  • 250 g śmietany 12 %
  • kilka łyżek mleka
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz

Papryki podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Ułożyć na blasze do pieczenia, skórką do dołu, blachę wstawić na górną półkę nagrzanego do 225 stopni piekarnika. Piec 10 minut, następnie przełożyć papryki (aby były skórką do góry) i piec jeszcze 10-15 minut, aż skórka zrobi się czarna w niektórych miejscach. Wyjąć z piekarnika, włożyć papryki do foliowego woreczka i zamknąć woreczek. Po 10 minutach wyjąć warzywa z worka i obrać ze skórki – odejdzie bardzo łatwo. Paprykę pokroić w kawałki.

Pora pokroić w kółka (jasną część), włożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Podlać lekko wodą i dusić pod przykryciem 10 minut, aż por zmięknie. Doprawić lekko solą.

Na podpieczonym spodzie ułożyć pora oraz paprykę. Fetę pokroić w kosteczkę, rozłożyć również na tarcie. Śmietanę wymieszać z mlekiem i mąką, doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na tartę. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:
 

piątek, 09 stycznia 2015, nashelly
Komentarze
2015/01/11 10:11:54
Witam
Na początku chciałem pożyczyć wszystkim szczęśliwego nowego roku,mam nadzieję ,że będzie lepszy niż poprzedni i każdy z nas zrealizuje jakieś swoje marzenia. Tatra na zdjęciach wygląda bezbłędnie i na pewno smakuje tak samo. Zawsze mam problem ze zrobieniem ciasta do tartej, zazwyczaj muszę doklejać ręcznie ,ale cóż bywają lepsi pozdrawiam.
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/11 16:55:26
ale dawno nie jadlam mojej ulubionej tarty ! ta musiala byc pyszna, zazdroszcze Twojej mamie !
-
Gość: marceliQ, *.integer.pl
2015/01/12 13:36:31
twoja tarta wyglada wysmienicie! praktycznie jak pizza, a to jednak jest tarta. coz lubie w kuchni kombinowac, ale jeszcze etapu tarty nie osiagnelam chociaz sprzet mam. tak tez trzeba cos nowego wyprobowac zatem jutro na obiad zrobie tarte, a tymczasem sobie siedze i popijam herbatke nero z teekanne z miodem i cytryna. tak zimno za oknem, ze az strach wychodzic z domu!
-
2015/01/13 21:42:18
Fajna ta tarta, mniam :)
-
2015/01/14 17:10:53
Dawno nie robiłam tart, a swojego czasu to przynajmniej dwie w tygodniu musiały być. Twoja tarta wygląda bardzo smakowicie - to fajna alternatywa do pizzy. Akurat zalega mi jakiś osamotniony por w lodówce to jutro wyczaruję tartę z Twojego przepisu i będzie jak znalazł na obiad :) Pozdrawiam gorąco :)