Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik Cytrynowa Chmurka

 

Bardzo rzadko robię torty i torciki, a przecież to jest rzecz, którą uwielbiam najbardziej. Ale obecnie nie mam na to czasu, warunków, okazji oraz chętnych, gdyż moje upodobania smakowe niekoniecznie pokrywają się z tymi mojego chłopaka :). Parę dni temu naszła mnie jednak ogromna ochota, aby jakiś torcik wykonać. Wymyśliłam więc coś niezbyt skomplikowanego, lekkiego i orzeźwiającego (choć wciąż kremowego) - co może nie do końca wpisuje się w moje najulubieńsze smaki, ale smakowało mi naprawdę :).

Puszysty, mocno wyrośnięty biszkopt, orzeźwiająca, kremowa, lekka masa cytrynowa z cytrynowego budyniu, galaretki i masła oraz cytrynowa bita śmietanka. Orzeźwiająco i smakowicie - polecam ciacho na Święta Wielkanocne!

 

Torcik Cytrynowa Chmurka

Przepis autorski.

Biszkopt (tortownica 18 cm)

  • 3 jajka
  • 71 g mąki pszennej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 97 g cukru
  • szczypta soli 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier i miksując dalej aż do uzyskania gęstej, bardzo sztywnej piany. Następnie dodawać po kolei żółtka, dokładnie, lecz niezbyt długo miksując. W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać je w 3 partiach do ubitych jajek, przesiewając przez sitko i mieszając dokładnie, lecz bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (lub natłuszczonej – jednak natłuszczamy tylko dno, nie boki – w przeciwnym razie biszkopt opadnie). Piec ok. 45-50 minut w 160 stopniach. Następnie gotowy biszkopt zrzucić na ziemię z wysokości ok. 0,5 metra i zostawić w formie do przestudzenia. Gdy wystygnie, wyjąć delikatnie z formy, oddzielając nożem boki. Zostawić do całkowitego przestudzenia, wyrównać (ściąć wierzch) i przekroić na 2 równe blaty.

Krem cytrynowy:

  • sok z 1,5 cytryny + woda (tak, aby płynu była jedna szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego (śmietankowego)
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 100 g masła

Sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier podgrzać do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać galaretkę i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści (jednak nie dopuścić do zagotowania). W reszcie wody rozrobić budyń, dodać do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia i uzyskania konsystencji średnio gęstego budyniu. Wystudzić całkowicie. Następnie masło zmiksować na puch i po łyżce dodawać przestudzony budyń, ucierając. Masę włożyć do lodówki (będzie dość rzadka, należy poczekać, aż masło się zetnie i zsiądzie żelatyna).

Poncz:

  • 1 łyżka soku z cytryny + kilka łyżek wody
  • 2 łyżki limoncello
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki ponczu wymieszać.

Bita śmietanka cytrynowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka starta z cytryny 

Galaretkę rozpuścić w minimalnej ilości wody, przestudzić. Zimną śmietankę ubić na prawie sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie tężejąca galaretkę zahartować łyżką masy i wlewać wolnym strumykiem do bitej śmietany, miksując. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy, nasączyć połową ponczu i przykryć całym kremem cytrynowym (powinien być jeszcze nieco rzadki). Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć większością kremu śmietankowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż obie masy całkowicie stężeją. Następnie usunąć obręcz i resztą kremu udekorować boki i wierzch torciku. Posypać startą skórką cytrynową.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 27 marca 2015, nashelly
Komentarze
2015/03/27 17:35:08
Torcik z cytryną to coś dla mnie :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/29 00:34:20
Ja uwielbiam cytrynowe smaki! Bardzo chętnie skosztowałabym tej niebiańskiej Chmurki i jeszcze do tego bita śmietanka ... pycha. Myślę, że to super ciasto na gorące dni
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/07 18:46:32
fajniutki przepisik i torick :))