Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Torcik Cytrynowa Chmurka

 

Bardzo rzadko robię torty i torciki, a przecież to jest rzecz, którą uwielbiam najbardziej. Ale obecnie nie mam na to czasu, warunków, okazji oraz chętnych, gdyż moje upodobania smakowe niekoniecznie pokrywają się z tymi mojego chłopaka :). Parę dni temu naszła mnie jednak ogromna ochota, aby jakiś torcik wykonać. Wymyśliłam więc coś niezbyt skomplikowanego, lekkiego i orzeźwiającego (choć wciąż kremowego) - co może nie do końca wpisuje się w moje najulubieńsze smaki, ale smakowało mi naprawdę :).

Zanim jednak przejdę do przepisu - dwa słowa dygresji. Po pierwsze, czy Was nie irytuje, jak kulinarni blogerzy (polscy oczywiście) używają nadmiernie zagranicznych słówek takich, jak "cupcakes" czy, najgorsze z możliwych, "frosting"? Jak słyszę to ostatnie to normalnie nóż mi się w kieszeni otwiera ;). Nie dość, że brzmi to pretensjonalnie, to jeszcze naprawdę - potwornie idiotycznie. Czy polskie słowo "krem" jest tak passe, że "modne" blogerki nie mogą go używać? Jak dla mnie, jest to bardzo ładne słowo. Są oczywiście takie wyrażenia, które weszły już do naszego języka i brzmią całkiem naturalnie, jak brownie czy paj. Ale są to tylko wyjątki. Generalnie - zalecam nieco autorefleksji.

Inna kwestia, tym razem już bardzo subiektywna (takie moje spaczenie) to dość hmm... infantylne nazwy wymyślane przez blogerów dla ciast. Dajmy na to "Nutelka" - przecież to brzmi tak głupio! Ale każdy jest inny i jestem w stanie zrozumieć, że dla kogoś może brzmieć to słodko (?)

Tymczasem - wracam do samego ciasta. Puszysty, mocno wyrośnięty biszkopt, orzeźwiająca, kremowa, lekka masa cytrynowa z cytrynowego budyniu, galaretki i masła oraz cytrynowa bita śmietanka. Orzeźwiająco i smakowicie - polecam ciacho na Święta Wielkanocne!

 

Torcik Cytrynowa Chmurka

Przepis autorski.

Biszkopt (tortownica 18 cm)

  • 3 jajka
  • 71 g mąki pszennej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 97 g cukru
  • szczypta soli 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier i miksując dalej aż do uzyskania gęstej, bardzo sztywnej piany. Następnie dodawać po kolei żółtka, dokładnie, lecz niezbyt długo miksując. W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać je w 3 partiach do ubitych jajek, przesiewając przez sitko i mieszając dokładnie, lecz bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (lub natłuszczonej – jednak natłuszczamy tylko dno, nie boki – w przeciwnym razie biszkopt opadnie). Piec ok. 45-50 minut w 160 stopniach. Następnie gotowy biszkopt zrzucić na ziemię z wysokości ok. 0,5 metra i zostawić w formie do przestudzenia. Gdy wystygnie, wyjąć delikatnie z formy, oddzielając nożem boki. Zostawić do całkowitego przestudzenia, wyrównać (ściąć wierzch) i przekroić na 2 równe blaty.

Krem cytrynowy:

  • sok z 1,5 cytryny + woda (tak, aby płynu była jedna szklanka)
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego (śmietankowego)
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 100 g masła

Sok z cytryny, 1/2 szklanki wody i cukier podgrzać do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać galaretkę i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści (jednak nie dopuścić do zagotowania). W reszcie wody rozrobić budyń, dodać do garnka i podgrzewać, mieszając trzepaczką, do zgęstnienia i uzyskania konsystencji średnio gęstego budyniu. Wystudzić całkowicie. Następnie masło zmiksować na puch i po łyżce dodawać przestudzony budyń, ucierając. Masę włożyć do lodówki (będzie dość rzadka, należy poczekać, aż masło się zetnie i zsiądzie żelatyna).

Poncz:

  • 1 łyżka soku z cytryny + kilka łyżek wody
  • 2 łyżki limoncello
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki ponczu wymieszać.

Bita śmietanka cytrynowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 %
  • 1/2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka starta z cytryny 

Galaretkę rozpuścić w minimalnej ilości wody, przestudzić. Zimną śmietankę ubić na prawie sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie tężejąca galaretkę zahartować łyżką masy i wlewać wolnym strumykiem do bitej śmietany, miksując. Miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy, nasączyć połową ponczu i przykryć całym kremem cytrynowym (powinien być jeszcze nieco rzadki). Przykryć drugim blatem, nasączyć i pokryć większością kremu śmietankowego. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż obie masy całkowicie stężeją. Następnie usunąć obręcz i resztą kremu udekorować boki i wierzch torciku. Posypać startą skórką cytrynową.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

piątek, 27 marca 2015, nashelly
Komentarze
2015/03/27 17:35:08
Torcik z cytryną to coś dla mnie :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/29 00:34:20
Ja uwielbiam cytrynowe smaki! Bardzo chętnie skosztowałabym tej niebiańskiej Chmurki i jeszcze do tego bita śmietanka ... pycha. Myślę, że to super ciasto na gorące dni
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/07 18:46:32
fajniutki przepisik i torick :))