Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Warzywnie: pory w boczku i beszamelu, pieczone warzywa z dipem z fety.

Dziś prezentuję przepisy na dwa zdrowe, mocno warzywne dania. Pierwsze: pory zapiekane w boczku, z musztardą i sosem beszamelowym. Uwielbiam duszone lub pieczone, mięciutkie pory, a dodatki świetnie podkreśliły ich smak.

We wstępie do drugiej potrawy chciałabym powiedzieć nieco więcej. Są takie dania, a raczej dodatki do dań głównych, o których zawsze myślałam: "dlaczego to tylko dodatek, najchętniej zjadłabym cały wielki talerz bez niczego więcej". I nie chodzi tu o te pyszne, kaloryczne potrawy, które się uwielbia, ale raczej - proste dodatki warzywne. Dlatego to takie dziwne, szczególnie w moim przypadku. Przykładem takim jest kalafior z bułką tartą albo fasolka, czy też młoda kapusta duszona z masłem i koperkiem. Jedynym sposobem, żeby pozbyć się chętki na dane jedzenie jest dla mnie: zjeść go tyle, aż będzie mi się wylewać uszami i będę mieć dość na długi czas. Tak było w zeszłym roku z młodą kapustą, gdy zjadłam cały gar w ramach obiadu i starczyło mi to na cały sezon. Podobnie było z potrawą, którą przygotowałam ostatnio.

Otóż dodam jeszcze, że należę do wyjadaczy warzyw z rosołu. Gotowane w bulionie marchewki czy pietruszki smakują mi niezmiernie. Podobnie smakowały mi niedawno przygotowane pieczone pietruszki, które stanowiły jednak tylko dodatek do innego dania. Dlatego też dwa dni temu upiekłam sobie całą blachę marchewek i pietruszek, obtoczonych w miodzie, oliwie i tymianku i podałam je z dipem z sera feta. Nie dałam rady zjeść wszystkich, rzecz jasna, a to naprawdę zdarza się nieczęsto. No i mam dosyć warzyw korzeniowych na długi czas. Misja spełniona! A przy okazji, było bardzo smakowicie.

A więc wreszcie... zapraszam na przepisy :)

 

 

 

Pory zapiekane w boczku z musztardą i beszamelem

Składniki (2 porcje):

  • 2 pory
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 cienkich plastrów boczku

Pory umyć, usunąć zielone części, pokroić każdy na 3 kawałki. Podgotować je, aby były jeszcze twardawe. Następnie wyjąć z wody, osuszyć. Oprószyć solą i posmarować musztardą, każdy kawałek owinąć plastrem boczku, ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę, zasmażyć. Następnie wlewać stopniowo mleko, mieszając trzepaczką, podgrzewając, do uzyskania gęstego, gładkiego sosu. Doprawić solą i pieprzem. Polać sosem pory. Piec w 200 stopniach do czasu, aż warzywa będą miękkie, a boczek się wytopi i zarumieni.

 

 

Marchewki i pietruszki pieczone z miodem i tymiankiem z dipem z fety

Przepis autorski.

Składniki:

  • 500 g marchewek
  • 400 g pietruszek
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • sól, tymianek

Warzywa umyć, oskrobać, pokroić na ćwiartki. Umieścić w blaszce, oprószyć solą. W rondlu wymieszać miód i oliwę, dodać do warzyw i dokładnie je obtoczyć. Oprószyć tymiankiem. Piec w 220 stopniach ok. 40 minut, raz przewracając, aż warzywa zmiękną i lekko się skarmelizują.

Dip z sera fety:

  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g jogurtu
  • pieprz

Ser rozetrzeć widelcem, wymieszać z oliwą i jogurtem do uzyskania gładkiego, gęstego dipu. Przełożyć do miseczki, oprószyć pieprzem i polać oliwą. Podawać do warzyw.

 

Smacznego! :)

 

sobota, 07 marca 2015, nashelly
Komentarze
2015/03/09 10:06:21
Bardzo pyszne danie. Pomyślałem sobie, że jak wypróbuję ten przepis to dopiero zamieszczę recenzję tutaj. Powiem krótko niebo w gębie i tyle co można w tym momencie napisać. Szczególnie ten dodatek boczku robi całą robotę, jeśli chodzi o smak. Oby więcej takich potraw, na twoim blogu gratulacje za bloga jak również za przepis.
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/15 12:37:41
Jak wiesz, wszystkie w naszej rodzince lubimy pory. Chętnie wypróbuję w takiej wersji, bo wygląda smakowicie. Co prawda siostrzyczka za boczkiem nie przepada, ale co tam....
A te pieczone warzywka z sosami to pychotka! na pewno przyrządzę