Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Sernik Domek. Tchnienie dzieciństwa.

 

Są smaki dzieciństwa, które pamiętam do dzisiaj. Co dziwne, kiedy o tym pomyślę, dość sporo z nich było przyrządzanych przez moją Babcię. Należał do nich właśnie Sernik Domek. Pyszny, kremowy, słodki - no i przeuroczo wyglądający. Wnuki i wnuczki, czyli my, uwielbiałyśmy ten deser, a Babcia, aby sprawić nam radość, przygotowywała go często.

Nigdy nie robiłam sama tego sernika. Robiła go kiedyś moja Mama, ale akurat nie było mnie wtedy w domu. Babcia nie żyje już 10 lat, lata biegną zostawiając w nas przerażenie, jak "tak szybko" w ogóle jest możliwe.

W zeszłym tygodniu jednak, gdy byłam w domu, skosztowałyśmy z Mamą pewnego twarogowego batonika w czekoladzie, który przypomniał nam o Serniku Domku. Tego samego dnia przyrządziłyśmy go same. Wyszedł pyszny, kaloryczny, kremowy, słodki i pełen wspomnień. Koniecznie z tradycyjną kakaową polewą. I Wam serdecznie go polecam :).

 

Sernik Domek

Przepis mojej Babci, z zapisków Mamy.

Składniki:

  • 28 herbatników (maślanych, petit beurre)
  • 500 g twarogu, trzykrotnie zmielonego (lub sera na serniki)
  • 150 g masła, miękkiego
  • 1 szklanka cukru pudru (lub więcej – zależy od kwaśności twarogu)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka (w temperaturze pokojowej)

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dodawać po jednym żółtku, miksując, do uzyskania puszystej masy. Następnie dodać twaróg i zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej masy. Jeśli trzeba, dosłodzić do smaku. Masę podzielić na dwie części – jedna nieco większa. Do tej mniejszej wmieszać dokładnie kakao.

Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i rozłożyć 21 herbatników w 3 rzędach po 7 (krótszym bokiem do siebie). Następnie na herbatnikach równomiernie rozsmarować białą masę. Na środku ułożyć kolejne 7 herbatników (idealnie nad środkowym rzędem). Posmarować ciemnym kremem. Następnie trzymając za folię złożyć całość w „domek” – tak, aby boczne herbatniki tworzyły ze środkowymi trójkąt. Należy robić to delikatnie, aby nie połamać ciastek. Całość włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Polewa:

  • 75 g masła
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 5-6 płaskich łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mleka

W rondlu umieścić masło i mleko, podgrzewać do roztopienia masła. Dodać cukier puder i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Wmieszać kakao. Podgrzewać jeszcze chwilę, dokładnie mieszając, aż do uzyskania gładkiego sosu. Następnie przestudzić nieco. Ze schłodzonego domku odwinąć folię. Polać go dokładnie polewą kakaową. Odstawić do stężenia. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 12 maja 2015, nashelly
Komentarze
2015/05/12 12:33:35
fajnie wygląda; muszę wreszcie i ja zrobic
-
2015/05/12 13:26:25
Bardzo lubię taki domek :) Fajny ci wyszedł :)
-
2015/05/14 17:57:27
Robię taki sernik (ale bez części kakaowej) robię zawsze na święta czy jakieś uroczystości rodzinne. Uwielbiam ten smak, raz nawet pokusiłem się o zjedzenie w ciągu dwóch dni pół blachy. Pomysł, żeby zrobić domek jest świetny, na pewno młodszym smakoszom bardzo się spodoba i degustacja nie zakończy się na jednym kawałku.