Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Krem nutellowy, truskawki w galaretce. Letnie ciacho.

 

Już niedługo. Oby niedługo.

Trochę zawieszona w czasoprzestrzeni, przedstawiam Wam dziś smakowite letnie ciacho. Biszkopt kakaowy, na to warstwa truskawek w galaretce i puszysty krem-mus nutellowy ze śmietanki kremówki. Druga warstwa biszkoptu i nutellowa polewa. Ciacho orzeźwiające, pachnące i lekkie jak chmurka. Polecam!

 

Biszkopt kakaowy z truskawkami w galaretce i musem z nutelli

Inspiracja: ten przepis, wykonanie – przepis autorski.

Biszkopt kakaowy (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 85 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 g kakao 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie po łyżce dodawać cukier, ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej masy. Wmiksować żółtka. Mąkę przesiać z kakao i w trzech partiach delikatnie, lecz dokładnie wmieszać do masy jajecznej. Wylać masę do tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec w 170 stopniach ok. 50 minut. Upuścić z wysokości pół metra na ziemię. Następnie wystudzić, oddzielić od boków tortownicy. Wystudzić całkowicie. Przekroić na dwa blaty i schować do lodówki.

Truskawki w galaretce:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 270 ml wody
  • 240 g truskawek

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na połówki lub części (zależnie od wielkości owoców).

Dół biszkoptu umieścić na talerzu, otoczyć dokładnie obręczą tortownocy. Tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt i powtykać do środka truskawki. Wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z nutelli i śmietanki:

  • 150 g nutelli
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wody (gorącej, nie wrzącej)

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając nutellę (uważając, aby się nie zwarzyła). Letnią żelatynę zahartować łyżką masy i wmieszać całość do masy. Włożyć do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na zastygniętą galaretkę. Przykryć drugim biszkoptem (równą częścią do góry). Włożyć do lodówki do stężenia na kilka godzin. Następnie delikatnie oddzielić nożem od obręczy i zdjąć obręcz.

Polewa nutellowa:

  • 70 g nutelli
  • 1 łyżka masła
  • + połówki truskawek

Nutellę rozpuścić z masłem  w kąpieli wodnej. Gdy lekko zgęstnieje, polać polewą ciasto. Ozdobić połówkami truskawek. Przechowywać w lodówce.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

niedziela, 14 czerwca 2015, nashelly
Komentarze
2015/06/14 13:57:17
Wow ale ciacho! Pięknie wygląda, a składniki mówią same za siebie :)
-
2015/06/14 14:53:41
Smacznie ,pyszota.
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/09 21:37:12
Czekoladowa delicja, wygląda bardzo kusząco i pewnie bosko smakuje! Tak chciałabym spróbować...