Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Tort Neapolitański Piegusek. Na 21 urodziny.

 

Kończę dziś 21 lat. Pamiętam wyraźnie, jak przygotowywałam tort na swoje 19 urodziny, jak mieszkałam jeszcze w domu rodzinnym i wszystko było tak diametralnie inne. Czas mija tak szybko, jednocześnie ciągnąc się niemiłosiernie każdym dniem. Tamto gorące lato, najlepsze lato mojego życia, nawiedza mnie cały czas. Tymczasem siedzę sama w domu, pośród zimnej, deszczowej Warszawy.

Upiekłam sobie za to Tort. Jeden z pomysłów, który miałam od dawna - torcik neapolitański (zainteresowanych historią nazwy zachęcam do wygooglowania) - z 3 rodzajami kremów: czekoladowym, truskawkowym i waniliowym. Jako, że tort zrobiłam sama sobie, kremy oczywiście musiały być prawdziwe - maślane. I powiem Wam, że maślany krem truskawkowy to moje nowe odkrycie. Kremowy, gęsty, esencjonalny, słodko-kwaskowaty, tak inny od mdłych kremów na kremówce. Do tego postanowiłam upiec biszkopt stracciatella z kawałkami czekolady.

Teraz jeszcze tylko czekam, aż mój chłopak wróci z pracy, aby usiąść razem i oddać się konsumpcji tortu :). Polecam!

 

 

Tort Neapolitański Piegusek

Przepis autorski.

Biszkopt z kawałkami czekolady (tortownica 18 cm):

  • 3 jajka
  • 71 g mąki pszennej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 95 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g deserowej czekolady, grubo posiekanej

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając cukier i miksując dalej aż do uzyskania gęstej, bardzo sztywnej piany. Następnie dodać żółtka, dokładnie, lecz niezbyt długo miksując. W misce wymieszać oba rodzaje mąki. Dodawać je w 3 partiach do ubitych jajek, przesiewając przez sitko i mieszając dokładnie, lecz bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Wmieszać kawałki czekolady. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (lub natłuszczonej – jednak tylko dno, nie boki – w przeciwnym razie biszkopt opadnie). Piec ok. 45-50 minut w 170 stopniach. Następnie gotowy biszkopt zrzucić na ziemię z wysokości ok. 0,5 metra i zostawić w formie do przestudzenia. Gdy wystygnie całkowicie, wyjąć delikatnie z formy, oddzielając nożem boki. Zostawić do całkowitego przestudzenia,  przekroić na 3 równe blaty.

Krem maślany truskawkowy:

  • 75 g masła, miękkiego
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru pudru (do smaku)

Truskawki rozgnieść blenderem i zagotować z cukrem. Masło ukręcić mikserem na puch, a następnie dodawać po łyżce wystudzone truskawki, ucierając. Dosłodzić do smaku.

Krem maślany waniliowy – baza:

  • 125 g masła, miękkiego
  • 2 małe jajka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W garnuszku umieścić cukier i dodać troszkę wody (kilka łyżek). Ugotować gęsty syrop cukrowy. Jajka ukręcić na puch, a następnie ciurkiem wlewać gorący syrop, miksując, do uzyskania gęstej masy. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, a następnie po łyżce dodawać wystudzony krem jajeczny, miksując. Wmieszać wanilię. Trochę ponad połowę odłożyć do miski, z reszty zrobić krem czekoladowy.

Krem czekoladowy:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • baza z przepisu powyżej (mniejsza część)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do masy po łyżce dodawać przestudzoną czekoladę, miksując. Wstawić na chwilę do lodówki.

Poncz:

  • 1/2 szklanki słabej herbaty truskawkowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki wódki
  • kilka truskawek

Składniki wymieszać.

Na paterze umieścić najbardziej stabilny blat biszkoptu, nasączyć. Pokryć go ozdobnie kremem czekoladowym. Położyć środkowy blat, nasączyć i pokryć ozdobnie truskawkowym kremem. Przykryć ostatnim blatem, równą częścią do góry. Nasączyć. Posmarować kremem waniliowym, robiąc ozdobne falbanki. Ozdobić połówkami truskawek. Tort przechowywać w lodówce. Przed konsumpcją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby kremy zmiękły.

 

Smacznego! *_*

 

poniedziałek, 22 czerwca 2015, nashelly
Komentarze
2015/06/23 14:23:52
Choć spóźnione - to składam Tobie najlepsze życzenia :)
22 lata - piękny wiek, bierz z życia garściami, naupychaj po kieszeniach, żeby starczyło na potem :) Torcik wygląda bardzo apetycznie, te kolory kojarzą mi się z takimi lodami w wafelkach :P Mam nadzieję, że sama go całego nie zjadłaś ;) Serdecznie pozdrawiam!
-
2015/06/23 14:43:04
Pięknie dziękuję :)
-
2015/06/23 14:50:39
Jejku, jak apetycznie! Aż ślinka bokiem mi cieknie:).
-
2015/06/24 12:52:26
Wygląda fantastycznie :)
Najlepsze życzenia :)
-
Gość: tami, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/08/09 21:29:09
Wspaniały urodzinowy torcik z prawdziwymi maślanymi kremami, wygląda pysznie! Wiele lat temu też robiłam dla mojej małej córci torciki....