Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top Blogi
Blog > Komentarze do wpisu

Lody. Kogel-mogel, rodzynki i orzechy.

 

Rzadko kiedy robię domowe lody, bo jako smakoszka lodowa wiem, że nie wyjdą one nigdy tak dobre jak te z porządnej lodziarni, głównie dlatego, że oprócz profesjonalnych maszyn kluczowa dla lodów jest temperatura, której nie da się idealnie ustawić w domowej zamrażarce.

Ale tym razem miałam ochotę wypróbować wypatrzony dawno temu przepis u Basi z Makagigów. Lody z koglem-moglem - czyli na kremie jajecznym z kremówką i dużą ilością żółtek. Od siebie dodałam zamoczone w rumie rodzynki oraz różne orzechy. Wyszły naprawdę pyszne, żółciutkie i kaloryczne. Lody w wersji lux. Polecam więc serdecznie!

 

Lody kogel-mogel z bakaliami

Przepis na lody z bloga Makagigi, dodatek bakalii – własny pomysł. Zmieniłam również nieco proporcje.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 120 g cukru
  • ziarenka z laski wanilii
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 70 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, migdały)

Rodzynki zalać rumem, zostawić do wchłonięcia płynu. Orzechy podprażyć, wystudzić i posiekać niezbyt drobno.

Żółtka ukręcić z cukrem na gęsty kogel-mogel. Śmietankę zagotować z wanilią, a następnie powoli wlewać do żółtek, miksując. Mieszankę położyć z powrotem na gaz i podgrzewać, mieszając, aż całość wyraźnie zgęstnieje – należy jednak bardzo uważać, aby nie zrobiła się jajecznica. Wystudzić.

Jeśli robimy lody w maszynce, postępować zgodnie z instrukcją, pod koniec dodając dodatki.

Gdy nie mamy maszynki, należy włożyć lody do zamrażarki i zamrażać kilkanaście godzin, przez pierwsze 4 godziny miksując dokładnie blenderem co pół godziny, aby usunąć kryształki lodu. Po tych 4 godzinach wmieszać dodatki. Przed konsumpcją wyjąć lody z zamrażarki pół godziny wcześniej, aby zmiękły.

 

Smacznego!!!

 

 

Ten wpis bierze udział w akcji:

wtorek, 25 sierpnia 2015, nashelly
Komentarze
2015/08/25 15:32:53
Uprzejmie witam blogowicza. Jestem pod wrażeniem prowadzonego przez Ciebie bloga. Od początku zaskakuje profesjonalizmem, i przystępności wpisów. Czyta je się lekko, są rewelacyjne! Oprócz treści na pochwałe zasługuje również wygląd strony. Szczerze gratuluję bloga i powodzenia w dalszym prowadzeniu!
-
Gość: pola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/09/08 13:15:53
domowe lody to coś, czego jeszcze nigdy nie jadłam. natomiast wszystko, co podobno do koglu-moglu musi być pyszne !! :)